tisdag 16 december 2008

Julefröjd

I söndags lyckades Rolf och Rudolf bärga en riktigt fin julgran som nu ligger utanför och väntar på att få komma in för utsmyckning. Så nu börjar julen närma sig och det visar sig även på blomfronten.
Så här blev mina amaryllis jag planterade i mitten av oktober, den ena som dessutom blev lagom hög har slagit ut med tre klockor och den andra kommer nog lagom till julafton. Fint är det i alla fall.
Min fantastiska azalea i biblioteksfönstret är inte dålig den heller, men den vill ha en slurk vatten varje dag för att trivas.
Jag har redan klarat av en omgång av både tazetter och hyacinter och det lär väl bli dags för en tredje plantering precis innan jul.


Men det är ju som jag skrivit tidigare riktigt mysigt att få njuta av detta länge.

lördag 13 december 2008

Promenad i vintervädret

Idag fick Quinta och jag med oss Peter på en härlig långpromenad till Lerdala. Quinta var väldigt nöjd att få springa fritt och lukta på känt och okänt i Lerdalaskogen, något som är bland det bästa hon vet.
Peter och jag var nog också nöjda men mest över att få komma hem och dricka kaffe med god saffransbutterkaka. Kanongod men otroligt mäktig.
Efter det har det blivit vintertvagning med bastu, fotbad och hårinpackning.

fredag 12 december 2008

Julgranshämtning

I morse var Rolf här och hämtade Rudolf för att de skulle ge sig ut och plocka årets julgran.
Dessvärre snöar det så mycket så de hade svårt att komma till för att hugga en riktigt vacker Disney-gran men bättre jaktlycka nästa gång. Rudolf och Rolf brukar annars vara ena riktiga hejare på detta, eller det är väl snarare Rudolfs förtjänst, han vet precis vad jag anser att en vacker gran ska ha för form.
De har ju några dagar på sig då vi av tradition inte klär granen förrän kvällen innan julafton, samma kväll som även skinkan, köttbullarna och revbensspjällen görs.
Finns det något godare än en skiva av den nygriljerade skinkan på ett gott hårt bröd, med senap och därtill en snaps och en god öl på dan före dopparedan........ nej tror inte det, mumsfilibabba.
OBS! Bilden är från en tidigare jul.

tisdag 9 december 2008

Vinter

Ett av mina favoritprogram i Radio på sommaren är ju just Sommar. Därför ser jag fram emot att få lyssna på Vinter som sänds i julhelgen för första gången. Programmet kommer sändas varje eftermiddag i åtta dagar med start på Juldagen.
Vintervärdarna är i rätt ordning Jonas Gardell, Jan-Öjvind Swahn, Jenny och Susanna Kallur, Lamine Dieng, Marie Jungstedt, Henning Mankell, Lasse Åberg och Kerstin Ekman.
Det ska bli jättekul att höra på alla dessa personers olika berättelser, en del av dem är ju dessutom väldigt vältaliga, vilket inte gör det mindre intressant.

söndag 7 december 2008

Att jag inte tänkt på det förut......









...både rentjurar och renkor får horn på sommaren.
Tjurarna fäller sina i början av vintern.
Honorna behåller sina horn tills de kalvat på våren.
Det betyder att alla jultomtens renar är honor.
Det borde man ju ha begripit.

Det måste vara kvinnor som klarar av....
....att dra en fet karl i röda kläder, till rätt adresser,
runt hela jorden, på en natt, utan att fara vilse.

fredag 5 december 2008

Julinspiration

Inga ord behövs.
Detta är ur Lexington Companys nyhetsbrev inför julen.
http://www.lexingtoncompany.com/v2/

torsdag 4 december 2008

Inte mycket med mig idag

Precis så här känner jag mig idag. Jag fick bilden av Peter i ett uppiggningsmail och den är så målande och söt.
Det är väl skönt att även som kvinna någon gång få känna sig lite ynklig.
Därför ska jag idag ägna mig åt att försöka läsa en bra bit i min senaste bok jag börjat på Shantaram, av Gregory David Robert. En riktigt bra bok som är en sann berättelse om honom själv och hans händelserika och tuffa liv som förrymd fånge i Bombay. Tjock är den också, 942 sidor, så den räcker ett bra tag. Bra att veta om inte förkylningen går över på stört.

Fortsatt Winter Wonderland

Det var inte som jag trodde i går kväll bara blötsnö kvar av allt snöandet utan det såg ut så här när jag gick upp i morse. Underbart!
Det värsta är att det skulle behöva skottas men jag har fått en riktig bondförkylning så det är inte att tänka på. Så Peter du vet vad du har att vänta när du kommer hem ikväll.

onsdag 3 december 2008

Winter Wonderland

Så här såg det ut när jag var ute på
kvällspromenad med Quinta för en
liten stund sedan.
Faktiskt så jag kände lite julstämning.

Spännande att se hur det ser ut i
morgon bitti för det var ganska blöt
snö tyvärr så det blir väl blask av
alltihop.
Sov gott tills dess.

söndag 30 november 2008

Första advent

Idag är det den första advent och det är ju alltid början på en ganska mysig period.
Ljusstakarna har kommit upp i fönstren och utebelysning har satts i granar, rhododendron och tujor både i rabatterna och urnorna. Det blev riktigt fint måste jag säga.
Inne har jag planterat tazetter i glasbyttor med vita stenar alternativt grönmossa samt i krukan från Waldemarsudde har jag satt hyacinter, blåbärsris och mossa och i biblioteket pryder en stor azalea urnan i fönstret.
Det första ljuset i "adventsljusstaken" som består av fyra vitkalkade krukor med blockljus, grönmossa och lite julpynt lyste upp riktigt fint i grådiset i morse. Nu är det bara glöggen som saknas för att den här dagen ska bli komplett.

lördag 29 november 2008

Hundar behöver mental motion

I torsdags kväll var jag på en föreläsning på Folkhögskolan och lyssnade på Marie Hansson då hon pratade och även visade på sina egna hundar Zoe, Whoopi och Fiona om hur viktigt det är att ens käraste vän får mental motion. Hunden bör få åtminstone minst 2 timmars motion i form av promenader och 2 timmars mental motion per dygn. Som ni förstår fick jag och övriga som satt där naturligtvis massor av dåligt samvete så nu har det blivit levergodisletning och toalettrullesgömning för fulla muggar.
Hon belyste att hunden ska vara en kompis och vän vilket vi får genom vetskap om hundens beteende och vår respekt för den.
Jag tror många hundar idag är uttråkade vilket också gör att de hittar på en massa egna hundaktiviteter såsom att bita och riva sönder saker, flytta runt och riva ner saker. Det var väldigt nyttigt att lyssna på Marie för jag kom ihåg en massa saker som jag faktiskt hört och även praktiserat tidigare men glömt bort, att hela tiden lära hunden en massa stora och små saker för att den ska vara stimulerad, såsom plocka upp skräp, krypa, ruska, balansera på stockar, fundera ut vägen för att komma åt godis utlagt på en hög sten, få ut godis ur aktivitetsbollen, osv, det viktiga är ju hela tiden att lära den, inte att nå målet att den lärt sig. Så från och med nu blir det andra bullar med Quinta, här ska ta mig sjutton inte bli en lugn stund.
Här är länken till hennes olika böcker hon skrivit; www.jycke-tryck.se.

söndag 23 november 2008

Första snön

Igår morse när vi vaknade hade årets första snö kommit och lagts sig knappt förnimbar på marken. Det var faktiskt så att Quinta och jag kände lite julkänsla vid den tidiga morgonpromenaden innan dagsljuset bröt igenom. Och det är ju inte så konstigt i och för sig eftersom jag kan konstatera att det är 1:a advent till helgen som kommer. Den här helgen har i och med det bestått av lite planering; köp av nya ljusslingor till buskar och tallriskrukor utomhus, ljus till "adventskrukorna" och funderingar kring vilka adventsblommor som ska inköpas i år, typ tazetter och några vita azaleor samt jularrangemang både till oss och Rudolf. Sedan tidigare har jag ju planterat amaryllis som växer sakta men säkert, risken är väl att de börjar blomma innan jul, men på samma gång är det helt OK då får vi glädja oss med dem ytterligare. Det är ju ofta nu man vill börja gotta sig av det som ska komma och inte efter jul.
Peter, Quinta och jag har varit ute och njutit av det fantastiska vädret idag, sol och -2 grader. Helt perfekt.

söndag 9 november 2008

Skapande av maskeradbalskreation

Kristin har varit på besök igen och denna gång framförallt för att använda vår symaskin för att sy en maskeradbalskomposition till nästa helg. Här kan man snacka om att man tager vad man haver, men naturligtvis krävs det också en massa fantasi för att det ska bli något.
Som grund använde vi ett grönt lakan, en gammaldags spetsgardin och en blus från H&M. Från början hade Kristin tänkt sig en kjol och därtill en korsett i svart eller benvitt och på huvudet ett diadem med svart flor och lite murgröna, men allteftersom hon sydde förändrades också idéerna.
Och se vad det blev, en helt fantastisk skapelse som ingen människa kan tro att hon sytt själv. Lakanet blev till kjol och och även tvinnade remsor av detsamma blev utsmyckning runt blusen upptill, där krage och översta delen av blusen klippts bort. På nederdelen av blusen och ärmarna syddes spetsen på. En del av hemligheten är nog de två toalettrullarna vi använt också, men det får ni lista ut själva var de sitter.
Hoppas nu kvällen blir lyckad och minst lika kul som vi hade när vi skapade detta.

Bokens dag

Igår eftermiddag var det Bokens Dag här i Värnamo för 9:e gången men för min del var det första gången gillt. Det var en mycket givande eftermiddag där fem olika författare presenterade sig själva och sin bok.
Författarna var Åsa Larsson, Maria Ernestam, Erik Anderson, Carina Burman och Karin Thunberg, se även bifogad länk
http://www.varnamo.se/bokensdag.
Det var väl egentligen bara Åsa Larsson och Karin Thunberg jag hade hört talas om innan jag gick dit men som sagt övriga blev en glad överraskning också.
Åsa Larsson startade med att berätta om sin bakgrund i Kiruna och läste ur sin senaste bok "
Till dess din vrede upphör". Jag har läst någon av hennes tidigare deckare och på nytt får man följa kammaråklagare Rebecka Martinsson.
Därefter var det dags för Maria Ernestam som berättade om sitt liv, gift med en tysk, varit många somrar i Frillesås där hon fick inspiration till sin nya bok "Alltid hos dig" som leder oss tillbaka till en familjs förflutna med start 1916 i Mombasa.
Efter det var det Erik Andersson som läste ur sitt västgötaepos "Den larmande hopens dal", inte alls min stil men det passar säkert andra.
Så var det dags för paus med kaffe och kanelbulle och boksignering av respektive författare.
Efter pausen var det dags för Carina Burman, litteraturforskare och docent, som skrivit en del biografier bl a om Fredrika Bremer. Boken hon presenterade nu heter "Hästen från Porten" och handlar om
författarinnan Euthanasia Bondeson på nya äventyr.
Sist men inte minst var det
Karin Thunbergs tur, en mycket fängslande person att lyssna på och som hade mycket tänkvärt att säga. "En dag ska jag berätta om mamma" heter hennes senaste bok som på nytt skildrar skeenden i hennes eget liv, eller snarare om vad mammor överför till sina döttrar och konsekvenserna därav.
Bokens dag har för mig redan efter bara en eftermiddag blivit en given tradition. Så redan nu ser jag fram emot nästa år, som dessutom blir 10 års jubileum.

onsdag 5 november 2008

Nya hyresgäster

Nu har vi fått ett antal nya hyresgäster som flyttat in i ett av uthusen på tomten. Man kanske inte kan kalla det flyttat in utan snarare kommer på blixtvisit för att äta en snabbmåltid, typ fåglarnas McDonalds eller Burger King. Skulle tro att solrosfrön som vi bjuder på nog är som McDonalds (kommentar: det är min favorit). Det är helt otroligt vad glupska de är, jag får fylla på hus och plaströr minst en gång om dagen. Talgbollarna har de ratat än så länge men det kommer väl snart någon glupsk varelse som gillar dem också (kommentar: det kanske är det som är som Burger King?!).
Gästerna är av skiftande slag såsom gråsparvar, talgoxar, bofinkar och trastar, nu väntar vi bara på att några domherrar ska anlända också.
Det är mycket rogivande och roligt att se deras aktivitet och vi får hoppas att vi inte skämmer bort dem så de inte överlever om vi får förhinder att ha öppet någon längre tid. Men de hittar väl i nödfall till sin form av Max kanske, vem vet.

söndag 2 november 2008

Vintern i antågande

I morse när vi vaknade var det -5 grader och helt fantastiskt vackert. Då var det skönt att ha den gamla vita dunkappan som säkert har 20 år på nacken när Quinta och jag skulle gå på morgonpromenaden.

En annan sak som hör den här tiden till är leveransen av lammkött som i år kommer att ske i eftermiddag. Igår satte vi därför i oss i stort sett det sista lammköttet från 2007 och det blev en lammsadel kryddad med örter i sällskap av ugnspotatis och Maries getoströra, vilket visade sig bli en riktig kulinarisk upplevelse.
Nu ska vi ut och njuta av den fantastiska dagen och därefter bär det av till Lisa i Hunnavik.

torsdag 30 oktober 2008

Långpromenadsutdelning

Det är helt uppenbart att varje gång jag går långpromenaden med Quinta runt Lerdala ger det en otrolig utdelning. Inte bara för välbefinnandet rent hälsomässigt utan lika mycket för njutningen vid matbordet. Därför får nog delar av dagens avkastning ingå i pajen som ska avnjutas tillsammans med lite god sallad efter morgondagens biopremiär av "Quantum of Solace".

Första frosten

Idag kom första frosten, det var väl väntat i och för sig för igår kväll var det halt och minusgrader när jag gick ut och kvällskissade Quinta.
Det är alltid med en suck man tittar ut genom fönstret och konstaterar att jaha nu är den tiden här igen, men på samma gång blir det ju väldigt vackert och tyst på något sätt. Det frambringar väldigt blandade känslor.
De vackra och enormt stora margeriterna som stod framför lilla huset gick väl förmodligen hädan i natt men vi har fått njuta länge av dem ändå.
Som tur var åkte vinterdäcken på i början av veckan och det känns alltid lite tryggt.
Nu får vi sitta inne och kura med tända ljus och en god bok - varför inte en trädgårdsbok till och med - och hamstra energi till första vårsolen lyser in genom otvättade fönster.

söndag 26 oktober 2008

James Bond premiär

Då var det dags för James Bond igen, köpte idag biljetter till premiären på fredag i Värnamo av "Quantum of Solace" med Daniel Craig som James Bond.
För mig är ju fortfarande Sean Connery den riktigt James Bond men allting utvecklas ju hela tiden och likaså dessa filmer så jag har genom årens lopp fått bita ihop och ge de nya 007-agenterna en chans också och en del har lyckats övertyga mig andra inte. Det känns som det är lite James Bond-feber just nu, se bara som exempel bifogad länk http://www.007.com/ . För den verklige James Bond-älskaren finns ju naturligtvis också "The James Bond International Fan Club" http://www.007.info/.
Så nu ser vi framemot en actionfylld fredagskväll som för min del gärna får avslutas med en Dry Martini shaken not stirred.

lördag 25 oktober 2008

Snabbvisit i Stockholm

I onsdags tog jag tåget på morgonen till Stockholm och var uppe vid lunchtid. Eftermiddagen ägnade jag åt shopping på det sättet att jag sprang i mina favoritaffärer även om det inte blev så mycket köpt så blev det i alla fall massor av inspirerande påfyllning av sinnena.
På kvällen gick Peter och jag Västerlång- och Österlånggatan upp och ner för att få någonting i magen vilket slutade med att vi åt varsin hamburgertallrik på Järnet Matsal och Bar vilket var helt OK och jag fick ett gott argentinskt vin till maten och Peter renat dricksvatten i egna flaskor som verkar vara den nya trenden, alltså slut med "bubbelvatten" på krogen.
På torsdagen var det dags för den kulturella ådran att få sitt lystmäte vilket innebar att jag denna vackra soliga höstmorgon gick utmed Skeppsbron - precis då de fyllde på alla turist/turbåtarna både med mat och dricka inför dagens/kvällens turer - till Skeppsholmen och gick först till Moderna Museet där det var en utställning med Max Ernst, se bifogad länk http://www.modernamuseet.se/v4/templates/template3.asp?id=3913 och fortsatte därefter till Nationalmuseum som egentligen var det jag var intresserad av. Där pågår nämligen just nu en utställning som heter "Lura Ögat" och det var precis vad det handlade om. Den var helt klart sevärd och jag kan verkligen rekommendera den, jag blev lite fascinerad av att man redan på 1600-talet ägnade sig åt "luraögat-måleri", se vidare bifogad länk http://www.nationalmuseum.se/sv/Besoka-museet/Utstallningar1/Aktuella1/Lura-ogat-Fem-seklers-blandverkII/.
Peter och jag åkte gemensamt hem på eftermiddagen och jag kände mig väldigt nöjd även om det bara blev 1½ dag så har jag fått mycket ny energi.

måndag 20 oktober 2008

Ännu mera jul

Även om det känns som det är långt till jul måste vissa förberedelser göras redan nu och en sådan är att plantera amaryllislökar om man vill ha dem blommande till jul. Jag har köpt två stycken lökar från Odla.nu och de heter Nymph, en röd/vit dubbelblommande sort. Jag satte rötterna i vatten över natten och nu på morgonen har jag planterat dem och därefter ska de stå varmt tills blomstängeln kommer upp. Sen får man vattna lite sparsamt så den inte ränner iväg och förhoppningsvis kommer det massor av blommor lagom till i mitten av december och troligen även på flera stänglar.

söndag 19 oktober 2008

Tidig jul på Åminne Bruk

I fredags var det dags för årets julmarknad på Åminne Bruk, http://www.svenska-slottsmassor.se/info.asp/id/202010. Alldeles för tidigt egentligen men det hör till att gå på en julmarknad varje år och eftersom Åminne ligger så tidigt i programmet blev det på detta vis. Det var ett fantastiskt höstväder ute och det var minst lika bra inne på bruket, gott om genuina utställare; allt inom mat, keramik, smide, glas, halmslöjd, ullprodukter, hemslöjd och stickat m m. Det känns riktigt genuint och inte en massa krimskrams. Naturligtvis kunde jag inte låta bli att köpa något och det blev två hängande tomtar från Ompen Konsthanverk i Göteborg, som jag ska ha i vart och ett av biblioteksfönstren. Fina tomteansikten med luvor och med härliga skägg från gotlandsfår.
Köpte även lite stenungsbakat hårt bröd och svagdricka till jul.

söndag 12 oktober 2008

Victoria har anlänt

I veckan har även Victoria anlänt till Björkhaga. Hon skänktes tillsammans med Ingrid Marie av mamma och pappa tidigare i somras men eftersom det var värmebölja då fick det bli att vi planterar henne nu istället då det är perfekta förhållanden. Nu hoppas vi bara att hon ska skänka oss mycket plommon framöver så jag kan göra lite goda pajer, marmelad, sylt med valnötter och vanilj, inlagda i madeira, ja det får kanske räcka, trädet är ju inte så stort ännu och plommonen ska ju räcka till att äta naturella också.
För att kunna njuta lite tidigt av att våren är i antågande nästa år har jag idag också planterat lite lökar, såsom vintergäck, pärlhyacint och snödroppar under plommon-, äppel- och kastanjeträden.

onsdag 8 oktober 2008

Höstens tjusning

Igår var en riktigt härlig höstdag och det verkar lovande även för idag. Hösten har sin tjusning också i och med att man faktiskt bokstavligt rensar bort sommaren och det känns som det blir lite ordning och reda i trädgården.
Jag började med att skörda en del från sarkofagen dels för torkning och dels till att göra mitt örtsalt av.
Därefter räddade jag smultronplantorna från vintern genom att plantera dem i sarkofagen, flyttade några växter som stått helt fel tidigare och passade på att plantera en hybridsnöbär vid namn Amethyst med vackra rosa bär som är bra att använda när det är dags att göra lite roliga jularrangemang och ställde in sommarkrukor, vattenflaskor och -slangar, köksattiraljer på altanen för vinterförvaring och rengjorde grillen (blev som ny igen) och vintertäckte den; förhoppningsvis ska vi använda den mer i år men det känns skönt att skydda den mot kyla och väta, även de sista plattorna på stengången runt hundgården blev lagda.
Krukorna med rosor är helt fantastiska och jag ska till nästa år istället utöka min ena rabatt och sätta ner dem i jorden för att kunna njuta av dem lite längre, nu måste jag när som helst flytta undan dem för att skydda dem mot frosten.
Det är som sagt en underbar tid nu och speciellt när det är högt i tak som det varit dessa dagar, tänk om oktober blir så här då är det bara november vi ska stå ut med för sen kommer den mysiga julmånaden.

söndag 5 oktober 2008

Årets bedrift på golffronten

Idag har jag gjort någonting som jag inte trodde att jag någonsin skulle utsätta mig för.
Vi har varit iväg på den årliga utflykten tillsammans med övriga golfvärdar, vilken i år gick av stapeln på Isabergs GK, http://www.isaberggolf.com/ . Allt frid och fröjd så långt om det inte varit för det erbarmligt dåliga vädret. Det har regnat och blåst från det vi gick upp i morse kl 06.00 tills vi kom hem alldeles för en liten stund sedan. Rudolf har ju alltid skrattat åt mig då jag för många år sedan konstaterade att jag behöver inga regnkläder för jag spelar inte golf när det regnar, men uppenbarligen har jag kommit på andra tankar numera för jag kunde istället konstatera att det är väl en himla tur man har så bra grejer att man slipper bli blöt under regnstället.
En jättetrevlig bana som jag gärna återkommer till när solen skiner för då visar den sig väl från sin allra bästa sida.

onsdag 24 september 2008

Välkommen Ingrid Marie

Nu har äntligen Ingrid Marie, vårt vårdträd, kommit live till Björkhaga. Vi, tillsammans med mamma och pappa som skänkt henne, hälsade ju henne välkommen redan i början av sommaren med champagne, men då kunde hon inte vara på plats på grund av det varma vädret men nu är det ju perfekta omständigheter. Hon bar faktiskt på tre äpplen också, men ett ramlade av när jag skulle lägga in henne i bilen, men då fick jag ju tillfälle att smaka på det och det var verkligen jättegott.
Nu hoppas vi bara att hon ska trivas hos oss och förse oss med stora skördar varje år.
Jag ska sätta dit namnbrickan på henne men det är väl risk att hon böjer sig då så jag väntar någon dag.

söndag 21 september 2008

Årets sista Björkhaga-bukett

Detta blir nog årets sista plockade bukett tror jag. Men det är ju inte dåligt att i stort sett varje vecka ha kunnat plocka in buketter med blommor från egen skörd från början av sommaren ända till nu. Det har varit jättekul och till nästa år ska jag försöka utveckla odlandet med ytterligare sorter; t ex höstflox och framförallt ett antal olika dahlior.
Nu är det först dags för höstbestyret och förberedelser inför vintern bland annat för alla växter som ska få stå kvar ute i sina krukor. Började idag med lite rensning och plantering av sådant som måste ner i rabatterna för att överleva vintern, typ prydnadsgräs och några nävor som stått i krukor under sommaren.
I fredags eftermiddag satt jag lite vårlökar, man måste ju se framåt; blandade röd pelikantulpan med krokus och pärlhyacint.
Nu får vi njuta av en mysig "innehöst" och en stämningsfull decembermånad och sedan dröjer det inte så länge innan vintergäck och snödroppar tittar fram och kort därefter vaknar de första skotten i rabatterna till liv. Det ser vi fram emot.

lördag 20 september 2008

Nu är de Äääääntligen här

Vi bestämde tidigt att vi idag skulle ut i skogen för att plocka trattkantareller - och visst gav det utdelning. Långt mer än jag tänkt mig i alla fall, jag trodde vi bara skulle hitta några små stackare men så här mycket blev det.
Vi har ändå bara plockat de största och i stort sett sparat varannan lite mindre så vi förhoppningsvis kan få en likadan skörd nästa helg (hoppas nu bara ingen annan hittat samma ställe). Det som också var lite kul med dagen var att vi hittade ett nytt "trattisställe", det har nämligen varit dåligt med återväxten av nya ställen sedan Gudrun härjade för några år sedan.
Vi har nog blivit lite smålänningar i alla fall för dagens skörd sparas och fryses in ("Kan ju vara bra att ha om det blir dåliga tider", citat av Peter) och så festar vi på en god macka av nästa helgs utdelning istället.

tisdag 16 september 2008

Är det inte det ena så är det det andra

Som jag tidigare berättat hade Quinta en juvertumör som veterinären opererade bort här i våras. Med tanke på att risk fanns att den var elakartad opererades hela bakre delen av juvret bort. Och det visade sig också att det var en elak typ med risk för spridning. En positiv del var dock att den lokala lymfknutan var fri från tumörceller och det är ofta dit det först sprider sig.
Vi hade hur som helst bokat tid för återbesök idag för att undersöka så inga nya tumörer växt till sig och samtidigt skulle de även göra en hälsoundersökning av Quinta.
Inga nya tumörer gav sig till känna men däremot visade det sig att Quinta fått blåsljud på hjärtat, något som inte fanns i maj månad men som till och med hunnit bli måttligt på dessa fyra månader. Enligt veterinären inget att göra so far, men observerar vi att hon verkar väldigt trött och orkeslös samt får torrhosta ska vi höra av oss. Det kan då ha bildats vätska i lungorna,
s k lungödem, som man då medicinerar med bland annat vätskedrivande medel. Här kan man läsa ytterligare om blåsljud på hjärtat; http://www.veth.se/article_detail.php?ID_article=31032.
Så, livet är fullt av överraskningar.... men det är väl det som är livet vad jag förstår.

lördag 13 september 2008

Höstpyssel

Idag har varit en riktigt höstlig skördedag.
Vi har tagit hand om svamp som plockats, gula kantareller, tallblodsriskor, en riktigt fin Karl Johan och föränderlig tofsskivling.
Jag gjorde en liten sats med syltade kantareller, som vi inte haft på säkert 10 år, vilket kan vara kul att plocka fram till höststekarna framöver.
Kantarellerna frös vi men den övriga svampen riktigt frossade vi i till två helgmiddagar.
Det fanns lite rabarber kvar i sin odlingslåda vilken jag skördade och blandade med banan, nejlikor, socker och la ett täcke marängmassa på och sen in i ugnen. Tillsammans med glass och lite grädde blev det rena kaloribomben men otroligt gott.
För övrigt plockade jag in dill, persilja (både krus- och slätbladig) samt gräslök och frös in i påsar till vintern.
Har sagt mig själv att jag även ska skörda en del av örterna nu till helgen och göra örtsalt och olja- och ättiksinläggningar. Roligt att ha själv men även att ge bort.

Ordning och reda

De här sista två veckorna har helt gått i ordning, rensning och redas fotspår. Man måste ju rensa ut emellanåt annars vet man ju inte vad man har och framförallt använder man ju det inte.
Började med att sortera bland alla inredningstidningar, vi hade helt enkelt ett 200-tal, det går ju inte att spara i all oändlighet, speciellt med tanke på att både Peter och jag gärna köper nya lite då och då, till slut tar de ju upp en hel bokhylla. Jag blir ofta besviken och tycker inte de lever upp till omslaget så därför har jag nu bara sparat favorittidningarna. Förhoppningsvis ger de två IKEA-kassarna med begagnade tidningar nästa ägare stor glädje.
Jag har sorterat och rensat ut min garderob vilket känns väldigt skönt. Fick ihop två stora svarta plastkassar till Erikshjälpen och dessutom en till Stomsjö. Massor med kläder, en del väskor, smycken, sjalar, skor, jackor osv byter därmed ägare.
Därefter blev det "kylrummets" tur, gamla konserverade svampburkar (från 1994) som läckt tillsammans med vanliga konserver där bestbefore-datumet gått ut slängdes.
Pannrummet var nästa på tur där diverse väskor sorterades ut och andra hängdes ordningsfullt upp på ditsatta krokar. Det blev väldigt överskådligt och bra plus att nu används allting.
Förrådet bakom TV-duken har också rensats ut på julsaker, gästsängar, lakan, täcken och några kuddar som fick nya tyger och därmed lyckades återanvändas.
Nästa steg är att spara det som är aktuellt och intressant i tidningen"i Form" som kan vara bra att ha som hjälpmedel i träningen och "Body for lifeandet".
Det är helt klart att tillfredsställelsen är väldigt stor efter en sådan rejäl rensning men det finns väl en viss risk att det snart är fullt igen.

tisdag 2 september 2008

Nyttan av att ha hund

Här är beviset på nyttan av att vara hundägare och därmed lyckan av att alltid ha med sig minst en bajspåse i ytterjackan. Detta är bara resultatet av morgonpromenaden, en överfull påse. En annan lycka är ju att man bor så man slipper använda påsarna till vad de egentligen är gjorda för. Nu ser jag fram emot eftermiddagspromenaden och hoppas att den ger minst lika mycket, jag har ju vissa ställen där Quinta och jag inte varit på länge.
Ska bli underbart att plocka fram och njuta av när de kulna höstdagarna infinner sig.

fredag 22 augusti 2008

Utveckling av miljömedvetandet

Igår kom Peter hem med ytterligare en medlem i familjen Reisenthel, en svart flaskväska, naturligtvis matchande tidigare Carrybag. Främst att användas vid inköp sisådär var 6:e vecka av nio flaskor valfri sort från Systembolaget. Kanon helt enkelt, skönt att slippa de små grå, lila och gröna påsarna man inte kan använda till någonting förutom att slänga.
Jag kan nog inte bärga mig utan den får nog invigas idag med några flaskor gott rödvin.
Följ bifogad länk till Reisenthel-familjen för att bli inspirerad, http://www.reisenthel-shop.de/. För vår del får vi se om vi framöver lyckas bli övertygade om att vi måste komplettera vårt tidigare väskinnehav med någon ny medlem för att ytterligare optimera vårt handlande - jag skulle tro att risken är ganska stor.

måndag 18 augusti 2008

Ett tecken på att sommaren är över

Igår var det ett sammandrag av alla Sommar-program som sänts under 2008 och det är väl tyvärr ett tecken på att sommaren snart är slut. Jag har i stort sett lyssnat på de flesta programmen denna sommar och oftast har de varit mycket bra. Det har varit väldigt skiftande ämnen som dryftats och jag har fått upp ögonen, eller snarare öronen, för en del för mig i alla fall helt okända personer. Det har pratats om Hollywood, självkänsla, offerroller, konfliktlösning, majs, riva hinder och bygga nytt, Jantelagen 2.0, hopp, känslor, lust, frihet, språket, spioneri, efterlängtad graviditet, åldersdiskriminering, mänskliga faktorn, stiftelser, livets mening, respekt, matrappning, kärleksutläggningar, Filippa Bark, dating, svårmod, livet, klimatsmarthet, klass 9A och livskvalitet.
Ja, ni märker själva vilken spridning det varit, vilket har varit jättekul att lyssna till. Nu ser vi fram emot nästa års sommartecken.

söndag 17 augusti 2008

Äntligen har det hänt

Efter alla års slit med golfen känner jag att det äntligen har hänt något med spelet och min inställning till golfen. Det är först nu efter 25 års (!) spelande som jag känner att det ramlat på plats, det är väl förmätet att säga så för det gör det aldrig för en sann golfare, ena dagen upp den andra ner. Med det är samma känsla som när slalomåkningen föll på plats, en vacker dag var det jag som behärskade skidor och backar inte tvärtom.
Vad är det man säger trägen vinner, det är ju tur att jag är en tålmodig själ annars hade jag aldrig fått uppleva detta. Nu ser jag med tillförsikt fram emot nästa runda.
Jag vet ju att jag inte kommer spela någon strålande golf bara så här men jag tycker äntligen att det är riktigt kul, och det är väl en av de viktigaste ingredienserna för att det ska kunna gå framåt. Så alla golfentusiaster som genom årens lopp försökt locka med mig - nu är jag äntligen redo - så förhoppningsvis kan ni förvänta er ett initiativ från min sida (hoppas bara att ni fortfarande är intresserade förstås).

tisdag 12 augusti 2008

Årets första kantarellskörd

och Kristin som är på besök igen för andra gången denna sommar. Hon är på väg ner till Lund och mellanlandade här hos oss i söndags eftermiddag, vilket som vanligt är jättemysigt. Peter fick dock bara träffa henne på söndagen då han skulle börja jobba igen efter fem veckors semester (synd om honom).
Kristin och jag förnöjde oss igår med att åka ner på stan för att förse oss med diverse nödvändigheter såsom att bunkra upp med toa- och hushållspapper för denna termin i Lund.
Idag har vi istället roat oss med diverse njutningar. Vi gick i förmiddags ner till sjön och badade och njöt av solen en stund och på hemvägen ramlade vi naturligtvis över en massa härliga kantareller som vi så småningom avnjöt smörstekta på en brödbit. Därefter pasta med lövbiffsrullader (inlindat purjolök, soltorkade tomater och gorgonzola) och till det gorgonzolasås. På kvällen gottade vi oss även med två filmer; the Holiday och Hours. Tyvärr såg vi dem i fel ordning, den roliga först och den allvarliga sist.
På eftermiddagen hann vi även med lite kroppsvård såsom fotvård, bruntoning av benen och
målning av hand- och fotnaglar i denna härliga kulör.
I morgon skjutsar jag nog Kristin till Lund, förstår inte annars hur hon ska få med sig allting på bussen; 36 toarullar och 24 hushållsrullar plus två gigantiska väskor. Jag måste ju erkänna att jag också är lite nyfiken att få se resultatet av sommarrenoveringen på Kristins korridor.