söndag 29 juli 2007

Kvinnliga Bokakademin reser till Estland

På torsdag åker Kvinnliga Bokakademin till Estland för att fira 10-årsjubileum.

Vi startar firandet i Tallinn där Lehte sluter upp. Där ska vi bo på hotell Kolm Öde (Three Sisters) i Gamla Stan, och på kvällen ska vi gå ut och äta på Olde Hansa som är en riktig medeltidskrog, faktiskt ingen turistfälla, utan den känns genuin. Intill krogen ligger också en shop med lite tidstypiska prylar, vinbägare, kryddor, silversmycken m m, om du är intresserad titta vidare här http://www.oldehansa.com/. Jag var i Tallinn så sent som i december 2006 tillsammans med Peter och en del av hans arbetskamrater när de var på besök hos HansaBank. Därför tycker jag mig känna till en del i alla fall, eftersom jag gick mycket och utforskade staden de dagarna, sprang inte bara i affärer utan var lite kulturell också.

Efter Tallinn ska vi vidare till Haapsalu på västkusten där
vi bland annat ska få lerbad på SPA Thaloose fra del Mare.
Där ska vi även gå på Ranna Rootsi-muséet som har en
utställning om svenskbygderna i Estland. Vi bor på hotell Promenadi, se bild.

Från Haapsalu bilar vi tvärs över landet till Rakvere där middag intas och därifrån till Lehtes stuga i Letipea som ligger bara 70 m från Finska Viken. Vilket känns lite kallt, men en stund i vedbastun kanske gör att man blir sugen på att bada.

Vi ska även åka till Väike Marja och få en 5-timmars visning av hur livet kunde te sig mellan åren 1941-1958, denna hemska tid av ockupation och deportation.
Dagen efter åker vi längs norra kusten tillbaka till Tallinn där vårt flyg väntar för hemresa.
Det ska bli spännande dagar med många olika intryck kan jag tänka mig, jag ser verkligen fram emot resan. Återkommer förmodligen till detta när jag kommer hem igen.

onsdag 25 juli 2007

Trädgårdsmästarbänk

Nu är trädgårdsbordet färdigt som jag skrev om tidigare och det blev ett riktigt trädgårdsmästarbord måste jag säga. Har rensat bland gamla krukor och har bara det jag behöver kvar, en korg med plastkrukor, höganäskärl med lekakulor, skärvor, vit "sten", sten, jord och byttor med pinnar och fågelskrämmor. Har även fått upp alla trädgårdsredskap av litet format på krokar runt bänken. Hittade även en gammal anslagstavla som kom väl till pass. Denna bänk kommer jag att ha mycket nytta av framöver det känner och märker jag redan nu. Trappan på baksidan av altan har helt plötsligt fått en mening, bordet står ju precis nedanför.

Har lyckats plantera om blommorna som jag normalt har på jobbet i bevattningskärl så förmodligen kan de hålla sig lite fräschare i fortsättningen också. Märkligt att det är så enkelt att göra vissa saker när man väl har en fungerande miljö.

lördag 21 juli 2007

Mellanstationsbesök

Kristin har precis kommit tillbaka efter sitt sommarbesök i Lund och i morgon kommer även Antonia hit på blixvisit. Jättekul att de kommer hit båda två, det uppskattar vi verkligen.

På bilden sitter Kristin i "gröningen" och läser sista
Harry Potter-boken, med blandade känslor efter vad jag förstår, eftersom i och med att sista sidan är läst är Harry Potter-eran slut. Hon vill nog både läsa så fort som möjligt för att komma lika långt som Antonia men också spara på känslan så länge det går.
Spännande att höra hur slutet blir......... säger jag som inte läst någon av Potter-böckerna.

Efter att vi hämtat Antonia i Alvesta åkte vi till Öhr för att "fika" på Systrarna Skogströms Lantcafé i Öhr. Ett underbart gammeldags café med härliga mackor och kaffebröd, själv åt jag Rostbiffsmacka på Fröken Fräken och därefter en Jitterbugg med kaffe därtill. Vad jag alltid måste göra när jag är på detta ställe är att besöka Klockaregårdens Trädgårdsbutik som ligger granne med Cafét. Ett härligt ställe som väcker odlarglädjen till liv, vilket också är deras slogan, se vidare http://www.klockaregarden.se/.

På hemvägen åkte vi via Aneboda och besökte äntligen stället med hela trädgården full av trädgårsstatyer som vi åkt förbi så många gånger tidigare men aldrig tagit oss tid att granska.

Förmodligen det värsta jag vet egentligen men i och med att det var så mycket figurer blev det faktiskt ganska intressant, helt klart värt ett besök, 5:- kostade det.

Dagen efter åkte de tidigt på morgonen och ägnade halva dagen åt
Liseberg i Göteborg och tillbaka på Björkhaga på kvällningen verkade de vara ganska nöjda, eller hur ?!;
Jag kan bara konstatera att jag börjar nog bli gammal, känner ingen längtan över huvudtaget efter detta. Minns när jag för tio år sedan skulle åka Berg- och dalbana med Antonia och höll henne krampaktigt i armen för att hon inte skulle ramla av (förmodligen var jag så livrädd själv för att ramla av) det var en vidrig upplevelse och jag är mycket tacksam för att att hon uppenbarligen inte har fått några bestående men av den resan.

Rabatt-inlägg

Rabatten blev faktiskt klar fortare än jag räknat med och min självsäkerhet när det gällde att hitta sten gick snabbt över, det blev bara en liten hög precis perfekt som avslut på rabatten.

Växterna jag valde blev rhododendron, järnek, lammöron och vit malört samt tre ädeltujor som jag hade sedan tidigare i krukor framför entrén. Det blev helt perfekt om jag får säga det själv, avskalat klassiskt utan en massa lullull.

Peter överraskade mig därefter med två stycken fyrkantiga stora krukor som vi ska ha på stenanläggningen framför huset med rundformade buxbomklot i så småningom.
Jag hade tänkt ha några rosor i rabatten också men det blev inte bra, så de fyra marktäckande Floribundarosorna med namn Bonica hamnade i krukorna på baksidan av huset istället, vilket också blev riktigt bra. Viktigt när man planterat är ju vattningen och där bönhördes jag tydligen för idag, nu på eftermiddagen, regnar det oavbrutet.
Peter håller på att snickra ett trädgårdsbord till mig som jag säkert kommer att återkomma till när det ska "inredas" så småningom.

fredag 20 juli 2007

Stockholm mitt i sommaren

Jag tror inte att det hänt sedan jag bodde i Stockholm att jag varit där mitt i sommaren. Men det måste jag säga var ganska mysigt i alla fall, mycket beroende på lägenheten i Gamla Stan naturligtvis, den gör ju tillvaron ganska angenäm. Vi tillbringade tisdag eftermiddag med att undersöka NK, eller främst var det väl jag som undersökte och visst blev det utdelning, en st blå tennisströja Fred Perry och en marininspirerad tröja märke Arrow, American Classic, med vidhängande flytande nyckelring(!?). Vi var även uppe på NewPort och suktade naturligtvis. Några påsar (kilo) kaffebönor hör också till det klassiska att inhandla när man är i huvudstaden.

På kvällen gick vi ut och åt, efter en liten promenad under paraplyet Västerlånggatan fram hamnade vi på Österlånggatan, i alla fall en liten bit ifrån värsta turistfällorna och hamnade på Rubys Grill som blev en fullträff då det passade bådas smakriktningar. Jag ville ha skaldjur och Peter en rejäl köttbit. Ett ställe att rekommendera, inte billigt, men det ska det inte vara heller om det är bra.

Dagen efter blev det lite pyssel i lägenheten då det skulle komma
gäster dagen efter. Hela huset är nyrestaurerat utvändigt och nu under sommaren ägnar de sig åt trappuppgångarna. Vi möttes av dessa hantverkare när vi anlände till lägenheten, och blev helt fascinerade av deras arbete, de målade bland annat de gamla dörrarna så de skulle se antika ut. Fullständigt otroligt arbete, de är ju mer konstnärer än målare....

Efter två dagar for vi hem i varsin kuppe, 1:a och 2:a klass, precis som på ditresan.

söndag 15 juli 2007

Anläggande av rabatt

Idag är det en riktigt blåsig sommardag men det börjar faktiskt bli lite värme i alla fall. Jag tänkte ägna min dag åt att börja anlägga en ny rabatt på framsidan utanför Rudolfs del av huset.
Gick ut och tog lite bilder på tidigare skapanden, måste ju få det att bli i samma stil. Har tänkt mig att först och främst använda tujorna som står i krukor på fram- och baksidan, rhododendronbuskar, lammöron, vit malört och några pioner eller rosenbuskar tror jag. Kanske får jag komplettera med lite stäppsalvia eller kantnepeta för att få in lite blått i rabatten också. Men först gäller det att börja gräva och plocka bort sten naturligtvis som det är gott om vart man än gräver i jorden här. Så det blir nog några dagsverken skulle jag tro innan detta blir klart.
Så här ser det ut på baksidan i alla fall:
Vissa åkter till USA för att gräva guld men jag stannar nog
hemma för att gräva sten istället, det är jag ju garanterad att hitta.

lördag 14 juli 2007

Sylt, müsli och bröd

Har idag tagit mig an alla röda vinbär och frusit in dem tillsammans med syltsocker, som helt klart har blivit min favorit när det gäller syltning. Bara låta koka kraftigt i 2 minuter, efter idogt rörande och därefter skummande. Sen är det klart.
Efter detta blev det dags att baka ett bröd som inte ska knådas utan bara stjälpas upp på plåten efter 2 timmars jäsning. Jag tror inte det finns en levande själ som kan misslyckas med detta bröd. Det blir så där härligt segt i konsistensen när det är färdigt efter start i 250 gradig värme i 15 minuter och därefter 125 grader i 45 minuter. Perfekt. Vill ni baka brödet finns receptet här:
När nu ugnen ändå var igång var det lika bra att göra en omgång Müsli också som alltid går åt.
Efter detta kände jag mig lite manad att försöka komma igång med promenerandet igen så jag tog Quinta, bajspåsar, svamppåsar och mobilen med mig och travade iväg runt Lerdala, ca 7,5 km. Det blev inte mycket till svamp bara några förskrämda kantareller. Det jobbas alldeles otroligt med att få ut alla träd efter stormen Per, så inte granbarkborren tar över allting, vilket gör att det är helt skövlat. Men förhoppningsvis kanske vi har svamp om några år igen.
Efter en välbehövlig dusch sitter jag nu här med en viertel weisswein och sammanfattar dagen so far. Peter håller på och lagar sommargryta och efter den kulinariska upplevelsen, som det nästan alltid är när han stått i grytorna, ska vi promenera till Peter och Elisabet för efterrätt.

fredag 13 juli 2007

Lunchlådor till affärsmän i Bombay

Jag läste en helt fascinerande artikel i DN i morse om dabbawalas i Bombay som distribuerar ut mat till 200.000 kontorsanställda och affärsmän i Bombay dagligen. Det låter kanske inte så imponerande men det som är helt otroligt är att maten hämtas direkt från dessa hundratusentals egna kök varje förmiddag. När männen från förorterna till Bombay har åkt med lokaltåget till arbetsplatsen i centrum lagar deras hustrur eller hembiträden en väldoftande lunch som de fyller i små matväskor som stadsdelens dabbawala hämtar vid niotiden, det gäller att vara färdig i tid för han har naturligtvis inte tid att vänta för då havererar hela kedjan. Väskorna är markerade med olika färger och symboler och sorteras på tågstationerna och stuvas in i lokaltågen, som har sex miljoner passagerare om dagen (vilka siffror - svårt att greppa). De kör till slutstationen Churchgate där det vimlar av dabbawalas (det finns 5.000 st) som har bråttom att komma iväg med sina avlånga trälårar fullastade av matväskor till kontoren i sina speciella kvarter. Efter några timmar när männen, för det är oftast män, har ätit sin lunch sker proceduren i motsatt riktning och matväskorna hämtas på kontoren och transporteras tillbaka till hemmen i förorterna.
Jag har svårt att förstå hur de kan hålla reda på allt detta, men det är helt uppenbart att det är huvudet som är deras dator. Det är annat med oss, vi minns ju inte vad vi ska göra i morgon om vi inte skrivit upp det i vår Outlock...

Läs mer om dabbawalas på: http://sv.wikipedia.org/wiki/Dabbawala

Vinbärsfrossa

Nu blev det inte som jag hoppades igår, regn på förmiddagen, utan vi; Rudolf, Peter, Quinta och jag, kunde spela 9 hål golf på morgonen med ups and downs mest hela tiden. Men det är alltid kul ändå, när man väl kommer ut på banan. Nu får vi försöka leva upp till föresatsen som sattes innan semestern började, attt spela minst 9 hål golf varje morgon, om inte annat så är det bra för figuren både för Peter och mig själv.



Oavsett om jag fick energi av dagens runda så tog jag på eftermiddagen tag i rödvinbärsbuskarna som formligen bågnar av bär denna sommar. Fullständigt ermbarmligt tråkig sysselsättning men efter några timmar var jag ganska nöjd och efter ytterligare lite syltkokning vet jag med mig att jag är mycket nöjd inför vinterns gröt- eller filmjöksfrukostar.


Nu ska jag efter detta unna mig att sätta mig i den gröna fåtöljen i biblioteket och fortsätta med "Luftslottet som sprängdes" och hoppas på att det blir regn i morgon i alla fall.......

torsdag 12 juli 2007

Kvinnliga Bokakademin

Jag är med i en bokklubb som heter Kvinnliga Bokakademin och vi består då som namnet antyder bara av kvinnor, och av åtta stycken dessutom. Jag har varit med i fyra år tror jag bestämt, men i själva verket firar klubben 10 år i år. Vi träffas en gång i månaden med rullande schema, och den som är värdinna för träffen köper böcker till sina gelikar att läsa till nästa träff ca en månad senare hos nästa medlemsvärdinna. Det har varit ömsom vin och ömsom vatten i bokvalen, många gånger läser man inte böckerna själv innan man delar ut dem utan går på olika hitlistor eller resensioner man får och då kan det bli helt fel. Vad jag märkte när jag kom med i denna klubb är att man uppfattar böcker väldigt olika. Jag minns att vi fick en bok som heter "Bortom stjärnan" av Elisabet Nemert som jag sträckläste från jag började på första sidan och kände otroligt mycket för medan någon av mina boksystrar tyckte det var en riktigt kioskvältare. Det är det som är intressant och skapar diskussioner, lite för lite ibland kan man tycka då vi har så mycket annat att diskutera också på de 3-4 timmar vi träffas en gång i månaden. I början av juli var vi hos Karin Wallengren i Halmstad på bokträff och hade en fantastisk kväll med grillning och vin ute i hennes trädgård på kvällen. Vi sov över och vaknade till en typisk västkustsk morgon med sol, tångdoft och varm morgonbris. Det är något helt underbart för en gammal Kungsbacka-bo. Vi styrde vi 8-tiden kosan tillbaka hemåt med Stieg Larssons sista bok i trilogin om Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander i bagaget. Vi fick med oss ytterligar en semesterbok av Ulla Thunberg som vi skulle varit hos i Kristdala i maj månad men som yttre omständigheter gjorde att vi inte kunde åka till då utan försöker åka till i höst istället. Av henne fick vi boken "Kungamordet" författare är Hanne Vibeke-Holst. Jag har precis idag börjat läsa "Luftslottet som sprängdes" (av Stieg Larsson) och det är nästan att jag inte kan släppa den för att skriva dessa rader. Detta vågar jag nästan inte säga, med tanke på hur denna semester börjat, men hoppas det regnar så jag kan sitta inne med gott samvete i morgon och läsa färdigt min bok.

måndag 9 juli 2007

Kantarellycka


Mitt emellan regnskurarna tog jag idag en promenad med Quinta, min 10-åriga portugisiska vattenhund. Vi styrde stegen mot Lerdala då jag såg en granne springa in vid mitt höstkantarellställe för att förmodligen plocka blåbär, där är det nog lite för tidigt för sommarkantareller i alla fall. Men det fick mig att få upp ögonen för kantarellsök istället för kisserunda med hunden. Så vi styrde våra steg ner till Björkhaga brygga istället och det gav utdelning vill jag säga.