söndag 29 juni 2008

Sarkofagen

Äntligen har jag tagit tag i och gjort färdigt sarkofagen så att man kan förstå att det är en odlingsbädd och inte någon begravningsplats.
I vänstra delen har jag sedan tidigare satt lite olika örter, Oregano, Citronmeliss, Fransk Dragon, Timjan (övervintrad), Salvia, Basilika, Mynta och Persilja. Nu planterade jag även lite Dill, som var helt omöjligt att få fatt i som planta, bättre sent än aldrig, heter det ju.
I den högra delen, där det sedan tidigare stod en jätteplanta med gräslök planterade jag Morot och Rädisa. För att skydda allt det nyplanterade kom jag på att vi hade gamla fönster i boden att lägga över de nya bäddarna. Ännu smartare var att jag kunde dela dem och lägga som tak på varsin del av sarkofagen. Det blev ju helt perfekt, precis som små växthus, det blir ju förmodligen riktigt varmt och gott där under glasskivorna när solen ligger på och ändå är det skyddat mot det förrädiska regnet. Nu hoppas vi bara på att solen ska lysa lite framöver så jag kan få upp några små plantor i alla fall.

Bakom själva sarkofagen, som den kallas i folkmun här i Lerdala, har jag satt Rabarber, Björnbär, Hallon, Svart vinbär och Krusbär som frodas riktigt bra. Det kanske inte blir så mycket skörd i år men detta är ju odlat på långsiktig basis.
Tanken med sarkofagen var att jag skulle odla Sparris, vilket jag ska förverkliga till nästa vår. Har funderingar på att lägga en odlingsbädd till vänster om den där jag kan odla lite Bönor, Vitlök, Kummin och andra högväxande grönsaker/örter. Men det får nog också bli ett projekt för år 2009.

tisdag 17 juni 2008

Jungfrurodnad

Nu tror jag att jag har hittat en favoritros som jag bara måste sätta i min trädgård. Den heter Maidens Blush och det är en av den mest kända gammaldagsrosorna, redan dokumenterad 1629, med stora ljusrosa fyllda blommor med ljuvlig doft som blommar från slutet av juni och hela juli månad. Man kan antingen odla den som busk- eller klätterros, men jag är nog främst intresserad av den som buskros. Tänk er att ni blundar och känner en doft med en knivskarp elegans av citron- och apelsinpastiller, en parfymerad lite tvålig doft av persikor och jasmin med en örtig underton av körvel med en hint av dragon och mejram samt därtill även gröna sommaräpplen, hårda omogna päron, vinbär och fläderblom, det kan ju bara inte bli annat än rätt, eller hur?.... lägg efter detta till det översatta namnet, som är Jungfrurodnad. Det är ju så romantiskt så man blir alldeles lycklig.

Tjejträff

Den här helgen har jag haft mina gamla arbetskamrater från Bure-tiden på besök. Vi försöker träffas två gånger om året, men oftast har det bara blivit en gång och ens det. Men nu känns det som det har blivit lite mer angeläget för oss allihop, det hänger väl ihop med den stigande åldern kan jag tänka mig, så nu har vi bestämt att vi ska träffas i Elisabeths nya lya i september.

Elisabeth och Lilian, som är lediga på fredagarna kom redan på fredagseftermiddagen så vi tog oss en tur ner till vårt båt-/bastuhus vid sjön, där vi fullständigt slappnade av, Elisabeth slumrade till och med av vågornas kluckande och Lilians pratande. När vi kom upp till huset igen hade Iréne infunnit sig, hon hade som vanligt mycket på jobbet hos Santa Maria. Hon hade med sig en jättelåda med massor av härliga grillkryddor, marinader och såser för sommarens grillfester. Härligt, det får nästan stå i lådan, gör sig bäst så.

Peter stod för middagen, som bestod av lamm på rotfrukter och potatis i ugnen med Maries goda getostsås. Gudagott! Glass som efterrätt. Kvällen avlöpte med massor av tjatter naturligvis så vi la oss ganska sent/tidigt. Så himla trevligt, för mig känns det som vi träffades igår, fast egentligen sågs och hördes vi i vintras när de firade min födelsedag med bowling och middag, då även Johan och Bertil var med.

Precis som Elisabeth skrev i sitt mail efteråt tror jag vi hittat vår form att träffas, kanske ska lite golf ingå också, men nu hade ju Lilian brutit handleden så det gick inte, men vi ser fram emot att spela på Hills i höst. Jättekul att känna er tjejer, ni ger mig så mycket energi.

fredag 13 juni 2008

Sista kvällen med gänget

Den 29 maj blev den sista kvällen med mina närmaste arbetskamrater på Proton och det blev en riktig kanonkväll i all enkelhet. Helt i min smak. Vi träffades Mona, Kicki, Anneli, Anja, Petra, Inger, Marie, Milena och David och Charlotta med sina barn på Osudden där vi grillade korv, pratade, doppade fötterna i vattnet och bara hade det riktigt mysigt. Jag fick en härlig trädgårdsbok som heter Latmansträdgården, ett annorlunda blomsterarrangemang och en flaska vin. Det uppskattar jag verkligen.
Jag har nu hunnit lästa boken och den är verkligen inspirerande, jag har fått massor av tips att förverkliga i sommar.
Inte nog med detta utan på måndagen därefter träffade jag Christer på en parkeringsplats där han förärade mig 2 fina Amarone-viner som tack för denna tid, själva platsen var kanske suspekt men jag hade ingen lust att åka till Proton. Men det fick jag nog allt i alla fall då Anneli lurade mig dit och då kom Leif och Inge med en avskedspresent som inte gick av för hackor, en gästgifverihelg för 2 personer på Brösarps Gästgifveri, se bifogad länk http://www.brosarpsgastgifveri.se/paket.asp, vilket är ett toppenmysigt ställe som jag hört talas om tidigare, så vi har bestämt att vi ska åka dit i augusti och förutom att bara njuta även spela golf.
Med tanke på hur detta började måste jag säga att jag är väldigt nöjd och tycker det har fallit väldigt väl ut.

fredag 6 juni 2008

Ingrid Marie

Mamma och pappa har varit på besök igen och jag tror att vi allihop tyckte det var lyckat. Solen har ju strålat i stort sett hela tiden, vilket medförde att de båda heliofilerna låg och solade på gräsmattan en stor del av tiden.
Vi har som vanligt ätit en massa god mat också, grillspett av jätteräkor, ugnsbakad lax med gul sparris, grillad entrecote med sallad och diverse kalla såser, polenta med karljohan och parmaskinka och en oförglömlig Manhattan inmundigad på porchen på framsidan.
För övrigt har vi inte gjort så mycket förutom att prata och diskutera en massa världsliga och små ting.
De ville ge oss ett vårdträd som vi invigde, det var bara det att trädet, ett äppelträd av sorten Ingrid Marie, inte var på plats utan sken med sin frånvaro, på grund av det varma vädret och bristen på vatten i brunnen väntar jag med hemtransport av det tills det svenska sommarvädret infinner sig. I alla fall fick trädet ett värdigt välkomnande med champagne och egen namnbricka.
Jag vet att båda två tyckte det var kul att vara här när naturen visade sig från sin bästa sida, och trädgården likaså. Min pappa är ju intresserad av trädgård och min morfar var trädgårdsmästare så därför var det lite kul att de fick se vad jag i all anspråkslöshet lyckats åstadkomma av mitt ärvda intresse.
På måndageftermiddagen tog de bussen tillbaka till Helsingborg och jag har tänkt åka ner och besöka dem efter midsommar, för att eventuellt gå på Fredriksdals Friluftsteater och titta på Rabalder i Ramlösa med Eva Rydberg, det vore lite kul. Sen måste vi ju även fylla på vin- och spritförrådet så en tur till Helsingör får det bli också.