torsdag 30 oktober 2008

Långpromenadsutdelning

Det är helt uppenbart att varje gång jag går långpromenaden med Quinta runt Lerdala ger det en otrolig utdelning. Inte bara för välbefinnandet rent hälsomässigt utan lika mycket för njutningen vid matbordet. Därför får nog delar av dagens avkastning ingå i pajen som ska avnjutas tillsammans med lite god sallad efter morgondagens biopremiär av "Quantum of Solace".

Första frosten

Idag kom första frosten, det var väl väntat i och för sig för igår kväll var det halt och minusgrader när jag gick ut och kvällskissade Quinta.
Det är alltid med en suck man tittar ut genom fönstret och konstaterar att jaha nu är den tiden här igen, men på samma gång blir det ju väldigt vackert och tyst på något sätt. Det frambringar väldigt blandade känslor.
De vackra och enormt stora margeriterna som stod framför lilla huset gick väl förmodligen hädan i natt men vi har fått njuta länge av dem ändå.
Som tur var åkte vinterdäcken på i början av veckan och det känns alltid lite tryggt.
Nu får vi sitta inne och kura med tända ljus och en god bok - varför inte en trädgårdsbok till och med - och hamstra energi till första vårsolen lyser in genom otvättade fönster.

söndag 26 oktober 2008

James Bond premiär

Då var det dags för James Bond igen, köpte idag biljetter till premiären på fredag i Värnamo av "Quantum of Solace" med Daniel Craig som James Bond.
För mig är ju fortfarande Sean Connery den riktigt James Bond men allting utvecklas ju hela tiden och likaså dessa filmer så jag har genom årens lopp fått bita ihop och ge de nya 007-agenterna en chans också och en del har lyckats övertyga mig andra inte. Det känns som det är lite James Bond-feber just nu, se bara som exempel bifogad länk http://www.007.com/ . För den verklige James Bond-älskaren finns ju naturligtvis också "The James Bond International Fan Club" http://www.007.info/.
Så nu ser vi framemot en actionfylld fredagskväll som för min del gärna får avslutas med en Dry Martini shaken not stirred.

lördag 25 oktober 2008

Snabbvisit i Stockholm

I onsdags tog jag tåget på morgonen till Stockholm och var uppe vid lunchtid. Eftermiddagen ägnade jag åt shopping på det sättet att jag sprang i mina favoritaffärer även om det inte blev så mycket köpt så blev det i alla fall massor av inspirerande påfyllning av sinnena.
På kvällen gick Peter och jag Västerlång- och Österlånggatan upp och ner för att få någonting i magen vilket slutade med att vi åt varsin hamburgertallrik på Järnet Matsal och Bar vilket var helt OK och jag fick ett gott argentinskt vin till maten och Peter renat dricksvatten i egna flaskor som verkar vara den nya trenden, alltså slut med "bubbelvatten" på krogen.
På torsdagen var det dags för den kulturella ådran att få sitt lystmäte vilket innebar att jag denna vackra soliga höstmorgon gick utmed Skeppsbron - precis då de fyllde på alla turist/turbåtarna både med mat och dricka inför dagens/kvällens turer - till Skeppsholmen och gick först till Moderna Museet där det var en utställning med Max Ernst, se bifogad länk http://www.modernamuseet.se/v4/templates/template3.asp?id=3913 och fortsatte därefter till Nationalmuseum som egentligen var det jag var intresserad av. Där pågår nämligen just nu en utställning som heter "Lura Ögat" och det var precis vad det handlade om. Den var helt klart sevärd och jag kan verkligen rekommendera den, jag blev lite fascinerad av att man redan på 1600-talet ägnade sig åt "luraögat-måleri", se vidare bifogad länk http://www.nationalmuseum.se/sv/Besoka-museet/Utstallningar1/Aktuella1/Lura-ogat-Fem-seklers-blandverkII/.
Peter och jag åkte gemensamt hem på eftermiddagen och jag kände mig väldigt nöjd även om det bara blev 1½ dag så har jag fått mycket ny energi.

måndag 20 oktober 2008

Ännu mera jul

Även om det känns som det är långt till jul måste vissa förberedelser göras redan nu och en sådan är att plantera amaryllislökar om man vill ha dem blommande till jul. Jag har köpt två stycken lökar från Odla.nu och de heter Nymph, en röd/vit dubbelblommande sort. Jag satte rötterna i vatten över natten och nu på morgonen har jag planterat dem och därefter ska de stå varmt tills blomstängeln kommer upp. Sen får man vattna lite sparsamt så den inte ränner iväg och förhoppningsvis kommer det massor av blommor lagom till i mitten av december och troligen även på flera stänglar.

söndag 19 oktober 2008

Tidig jul på Åminne Bruk

I fredags var det dags för årets julmarknad på Åminne Bruk, http://www.svenska-slottsmassor.se/info.asp/id/202010. Alldeles för tidigt egentligen men det hör till att gå på en julmarknad varje år och eftersom Åminne ligger så tidigt i programmet blev det på detta vis. Det var ett fantastiskt höstväder ute och det var minst lika bra inne på bruket, gott om genuina utställare; allt inom mat, keramik, smide, glas, halmslöjd, ullprodukter, hemslöjd och stickat m m. Det känns riktigt genuint och inte en massa krimskrams. Naturligtvis kunde jag inte låta bli att köpa något och det blev två hängande tomtar från Ompen Konsthanverk i Göteborg, som jag ska ha i vart och ett av biblioteksfönstren. Fina tomteansikten med luvor och med härliga skägg från gotlandsfår.
Köpte även lite stenungsbakat hårt bröd och svagdricka till jul.

söndag 12 oktober 2008

Victoria har anlänt

I veckan har även Victoria anlänt till Björkhaga. Hon skänktes tillsammans med Ingrid Marie av mamma och pappa tidigare i somras men eftersom det var värmebölja då fick det bli att vi planterar henne nu istället då det är perfekta förhållanden. Nu hoppas vi bara att hon ska skänka oss mycket plommon framöver så jag kan göra lite goda pajer, marmelad, sylt med valnötter och vanilj, inlagda i madeira, ja det får kanske räcka, trädet är ju inte så stort ännu och plommonen ska ju räcka till att äta naturella också.
För att kunna njuta lite tidigt av att våren är i antågande nästa år har jag idag också planterat lite lökar, såsom vintergäck, pärlhyacint och snödroppar under plommon-, äppel- och kastanjeträden.

onsdag 8 oktober 2008

Höstens tjusning

Igår var en riktigt härlig höstdag och det verkar lovande även för idag. Hösten har sin tjusning också i och med att man faktiskt bokstavligt rensar bort sommaren och det känns som det blir lite ordning och reda i trädgården.
Jag började med att skörda en del från sarkofagen dels för torkning och dels till att göra mitt örtsalt av.
Därefter räddade jag smultronplantorna från vintern genom att plantera dem i sarkofagen, flyttade några växter som stått helt fel tidigare och passade på att plantera en hybridsnöbär vid namn Amethyst med vackra rosa bär som är bra att använda när det är dags att göra lite roliga jularrangemang och ställde in sommarkrukor, vattenflaskor och -slangar, köksattiraljer på altanen för vinterförvaring och rengjorde grillen (blev som ny igen) och vintertäckte den; förhoppningsvis ska vi använda den mer i år men det känns skönt att skydda den mot kyla och väta, även de sista plattorna på stengången runt hundgården blev lagda.
Krukorna med rosor är helt fantastiska och jag ska till nästa år istället utöka min ena rabatt och sätta ner dem i jorden för att kunna njuta av dem lite längre, nu måste jag när som helst flytta undan dem för att skydda dem mot frosten.
Det är som sagt en underbar tid nu och speciellt när det är högt i tak som det varit dessa dagar, tänk om oktober blir så här då är det bara november vi ska stå ut med för sen kommer den mysiga julmånaden.

söndag 5 oktober 2008

Årets bedrift på golffronten

Idag har jag gjort någonting som jag inte trodde att jag någonsin skulle utsätta mig för.
Vi har varit iväg på den årliga utflykten tillsammans med övriga golfvärdar, vilken i år gick av stapeln på Isabergs GK, http://www.isaberggolf.com/ . Allt frid och fröjd så långt om det inte varit för det erbarmligt dåliga vädret. Det har regnat och blåst från det vi gick upp i morse kl 06.00 tills vi kom hem alldeles för en liten stund sedan. Rudolf har ju alltid skrattat åt mig då jag för många år sedan konstaterade att jag behöver inga regnkläder för jag spelar inte golf när det regnar, men uppenbarligen har jag kommit på andra tankar numera för jag kunde istället konstatera att det är väl en himla tur man har så bra grejer att man slipper bli blöt under regnstället.
En jättetrevlig bana som jag gärna återkommer till när solen skiner för då visar den sig väl från sin allra bästa sida.