onsdag 24 september 2008

Välkommen Ingrid Marie

Nu har äntligen Ingrid Marie, vårt vårdträd, kommit live till Björkhaga. Vi, tillsammans med mamma och pappa som skänkt henne, hälsade ju henne välkommen redan i början av sommaren med champagne, men då kunde hon inte vara på plats på grund av det varma vädret men nu är det ju perfekta omständigheter. Hon bar faktiskt på tre äpplen också, men ett ramlade av när jag skulle lägga in henne i bilen, men då fick jag ju tillfälle att smaka på det och det var verkligen jättegott.
Nu hoppas vi bara att hon ska trivas hos oss och förse oss med stora skördar varje år.
Jag ska sätta dit namnbrickan på henne men det är väl risk att hon böjer sig då så jag väntar någon dag.

söndag 21 september 2008

Årets sista Björkhaga-bukett

Detta blir nog årets sista plockade bukett tror jag. Men det är ju inte dåligt att i stort sett varje vecka ha kunnat plocka in buketter med blommor från egen skörd från början av sommaren ända till nu. Det har varit jättekul och till nästa år ska jag försöka utveckla odlandet med ytterligare sorter; t ex höstflox och framförallt ett antal olika dahlior.
Nu är det först dags för höstbestyret och förberedelser inför vintern bland annat för alla växter som ska få stå kvar ute i sina krukor. Började idag med lite rensning och plantering av sådant som måste ner i rabatterna för att överleva vintern, typ prydnadsgräs och några nävor som stått i krukor under sommaren.
I fredags eftermiddag satt jag lite vårlökar, man måste ju se framåt; blandade röd pelikantulpan med krokus och pärlhyacint.
Nu får vi njuta av en mysig "innehöst" och en stämningsfull decembermånad och sedan dröjer det inte så länge innan vintergäck och snödroppar tittar fram och kort därefter vaknar de första skotten i rabatterna till liv. Det ser vi fram emot.

lördag 20 september 2008

Nu är de Äääääntligen här

Vi bestämde tidigt att vi idag skulle ut i skogen för att plocka trattkantareller - och visst gav det utdelning. Långt mer än jag tänkt mig i alla fall, jag trodde vi bara skulle hitta några små stackare men så här mycket blev det.
Vi har ändå bara plockat de största och i stort sett sparat varannan lite mindre så vi förhoppningsvis kan få en likadan skörd nästa helg (hoppas nu bara ingen annan hittat samma ställe). Det som också var lite kul med dagen var att vi hittade ett nytt "trattisställe", det har nämligen varit dåligt med återväxten av nya ställen sedan Gudrun härjade för några år sedan.
Vi har nog blivit lite smålänningar i alla fall för dagens skörd sparas och fryses in ("Kan ju vara bra att ha om det blir dåliga tider", citat av Peter) och så festar vi på en god macka av nästa helgs utdelning istället.

tisdag 16 september 2008

Är det inte det ena så är det det andra

Som jag tidigare berättat hade Quinta en juvertumör som veterinären opererade bort här i våras. Med tanke på att risk fanns att den var elakartad opererades hela bakre delen av juvret bort. Och det visade sig också att det var en elak typ med risk för spridning. En positiv del var dock att den lokala lymfknutan var fri från tumörceller och det är ofta dit det först sprider sig.
Vi hade hur som helst bokat tid för återbesök idag för att undersöka så inga nya tumörer växt till sig och samtidigt skulle de även göra en hälsoundersökning av Quinta.
Inga nya tumörer gav sig till känna men däremot visade det sig att Quinta fått blåsljud på hjärtat, något som inte fanns i maj månad men som till och med hunnit bli måttligt på dessa fyra månader. Enligt veterinären inget att göra so far, men observerar vi att hon verkar väldigt trött och orkeslös samt får torrhosta ska vi höra av oss. Det kan då ha bildats vätska i lungorna,
s k lungödem, som man då medicinerar med bland annat vätskedrivande medel. Här kan man läsa ytterligare om blåsljud på hjärtat; http://www.veth.se/article_detail.php?ID_article=31032.
Så, livet är fullt av överraskningar.... men det är väl det som är livet vad jag förstår.

lördag 13 september 2008

Höstpyssel

Idag har varit en riktigt höstlig skördedag.
Vi har tagit hand om svamp som plockats, gula kantareller, tallblodsriskor, en riktigt fin Karl Johan och föränderlig tofsskivling.
Jag gjorde en liten sats med syltade kantareller, som vi inte haft på säkert 10 år, vilket kan vara kul att plocka fram till höststekarna framöver.
Kantarellerna frös vi men den övriga svampen riktigt frossade vi i till två helgmiddagar.
Det fanns lite rabarber kvar i sin odlingslåda vilken jag skördade och blandade med banan, nejlikor, socker och la ett täcke marängmassa på och sen in i ugnen. Tillsammans med glass och lite grädde blev det rena kaloribomben men otroligt gott.
För övrigt plockade jag in dill, persilja (både krus- och slätbladig) samt gräslök och frös in i påsar till vintern.
Har sagt mig själv att jag även ska skörda en del av örterna nu till helgen och göra örtsalt och olja- och ättiksinläggningar. Roligt att ha själv men även att ge bort.

Ordning och reda

De här sista två veckorna har helt gått i ordning, rensning och redas fotspår. Man måste ju rensa ut emellanåt annars vet man ju inte vad man har och framförallt använder man ju det inte.
Började med att sortera bland alla inredningstidningar, vi hade helt enkelt ett 200-tal, det går ju inte att spara i all oändlighet, speciellt med tanke på att både Peter och jag gärna köper nya lite då och då, till slut tar de ju upp en hel bokhylla. Jag blir ofta besviken och tycker inte de lever upp till omslaget så därför har jag nu bara sparat favorittidningarna. Förhoppningsvis ger de två IKEA-kassarna med begagnade tidningar nästa ägare stor glädje.
Jag har sorterat och rensat ut min garderob vilket känns väldigt skönt. Fick ihop två stora svarta plastkassar till Erikshjälpen och dessutom en till Stomsjö. Massor med kläder, en del väskor, smycken, sjalar, skor, jackor osv byter därmed ägare.
Därefter blev det "kylrummets" tur, gamla konserverade svampburkar (från 1994) som läckt tillsammans med vanliga konserver där bestbefore-datumet gått ut slängdes.
Pannrummet var nästa på tur där diverse väskor sorterades ut och andra hängdes ordningsfullt upp på ditsatta krokar. Det blev väldigt överskådligt och bra plus att nu används allting.
Förrådet bakom TV-duken har också rensats ut på julsaker, gästsängar, lakan, täcken och några kuddar som fick nya tyger och därmed lyckades återanvändas.
Nästa steg är att spara det som är aktuellt och intressant i tidningen"i Form" som kan vara bra att ha som hjälpmedel i träningen och "Body for lifeandet".
Det är helt klart att tillfredsställelsen är väldigt stor efter en sådan rejäl rensning men det finns väl en viss risk att det snart är fullt igen.

tisdag 2 september 2008

Nyttan av att ha hund

Här är beviset på nyttan av att vara hundägare och därmed lyckan av att alltid ha med sig minst en bajspåse i ytterjackan. Detta är bara resultatet av morgonpromenaden, en överfull påse. En annan lycka är ju att man bor så man slipper använda påsarna till vad de egentligen är gjorda för. Nu ser jag fram emot eftermiddagspromenaden och hoppas att den ger minst lika mycket, jag har ju vissa ställen där Quinta och jag inte varit på länge.
Ska bli underbart att plocka fram och njuta av när de kulna höstdagarna infinner sig.