lördag 29 mars 2008

Nationalbastudagen den 14 juni

För att värna om nyttan med bastubadandet och dess kultur har vi gått med i Svenska Bastuakademien. Så den 14 juni ska vi fira Nationalbastudagen här på Björkhaga i alla fall, antingen i bastun vid sjön eller också uppe i stora huset.

Ett hälsosamt bastubadande är inte medicinskt farligt utan snarare avkopplande både för kropp och själ. Det ska helst pågå under flera timmar med att bada, duscha, vila, basta, duscha, äta, vila, basta och duscha. Vet inte om vi har tid för detta men det kanske det är värt att prova någon gång i alla fall.

Vad jag förstår när jag läser deras stadgar och olika artiklar ska man njuta och respektera mötet i bastun med grundelementen, jord, eld, luft och vatten och inte börja med att ösa vatten på heta stenar utan först då man blivit varm och börjat svettas inifrån och visa hänsyn genom att det är ingen bedrift att jaga upp värmen så ingen kan vistas i den olidligt heta bastun. Ett annat bra råd är att ljummet vatten är den bästa drycken att inleda ett bastubad med då kallt vatten kräver mycket energi och gör en trött.

Devisen i Bastuakademien lyder:
I BASTUN RÅDER SANNINGEN - IN SAUNA VERITAS, och det kan man ju hålla med om, jag minns ju hur mycket sanningar som berättades när vi var med i Kullaviks Badklubb och vi kvinnor fick sitta bakom skynket i samma bastu som herrarna. Oj oj oj där fick man höra mycket, nästan så öronen trillade av.

Länken till Svenska Bastuakademien för den som är intresserad är: http://www.bastuakademien.se/ , men för att komma åt all information, skrönor, tips, shop, nyhetsbrev, frågor och svar, bastubyggen, medlemsforum, osv måste man bli medlem för 200 kronor per år, vilket jag kan rekommendera.

Inga kommentarer: