söndag 19 augusti 2007

Diagnos PRA

För ungefär ett år sedan fick jag diagnosen PRA på min ögonsten. Tyckte tidigare att hon betedde sig lite märkligt speciellt när det var mörkt gick hon på dörrar och hade ibland svårt med koordineringen. Veterinären konstaterade att hon i stort sett är blind, i alla fall nattblind.
PRA, vilket betyder progressiv retinal atrofi, är en ärftlig ögonsjukdom, vilket innebär att synen försämras gradvis under sjukdomsförloppet till följd av att näthinnan sakta förtvinar, vilket drabbar båda ögonen och leder ofelbart till total blindhet. Detta är en ärftlig sjukdom och anlaget måste komma från båda föräldradjuren för att avkomman ska kunna utveckla sjukdomen.
Detta betydde att både Amanda Sjövild och Paradise Janota, Quintas föräldrar, hade detta anlag. Men på den tiden, det är ju tio år sedan, hade man inte riktig koll på detta och det märkliga är att den inte debuterar förrrän vid 6-7 års ålder och då har man ju oftast redan avlat på hundarna.
Idag kan man redan när valparna föds ta prov på dem och konstatera att de har symptomen och i och med det avelsspärra dem. Så det går ju framåt.

Jag tror i och för sig inte att Quinta lider av detta idag, hundar har ju en märklig förmåga att komma ihåg precis var matskålen står, 10 steg från ingången till köket och så vidare. Vad man som hundägare inte ska göra när man drabbas av detta är att möblera om, då kan det bli bekymmer för hunden.

Vad som vi är förbryllade över är att hon när hon är med i bilen, vilket för övrig är det bästa hon vet, kan se en hund på tio meter och fullständigt skälla ut den. Jag fattar ingenting med tanke på att hon egentligen inte ser så mycket.

Här sitter hon i gröningen och verkar inte lida speciellt av att inte se tillräckligt mycket.
Här följer en länk till Portugisisk Vattenhunds hemsida för den som är intresserad av en i övrigt mycket mysig hundras:

Inga kommentarer: