tisdag 21 augusti 2007

Svenska Akademien

Det finns ju faktiskt en akademie som kanske slår vår Kvinnliga Bokakademi och det är i så fall den Svenska Akademien. Den består ju faktiskt av 18 stolar, dubbelt så många som vi och med en vakant stol, den efter Lars Forsell och vi har också en vakant stol efter Anna Ericsson, visserligen dog hon inte men flyttade rejält från stan. Vi diskuterade en del om vi ska besätta stolen igen och jag tror att vi efter diverse ordväxlingar beslutade att så skulle det bli. Spännande.......

Minst lika spännande är det ju att se vem som utses efter Lars Forsell i den Svenska Akademien, tillkännagivandet väntas redan i oktober. En viss föryngring har skett under 2000-talet, då tre avlidna ledamöter med ett långt liv bakom sig vid tre tillfällen ersatts av "yngre" ledamöter i verksam ålder, dvs mellan 50-63 år, uups....det finns alltså fortfarande hopp - man är inte helt slut vid 50.

Kerstin Ekmans stol kommer fortsatt att vara tom då hon redan 1989 valde att inte delta i protest mot fegheten i samband med Salman Rushdie-affären och sedan 2005 deltar inte Knut Ahland i protest mot att Elfriede Jelinek året innan fick Nobelpriset.

Vill ni veta vilka som sitter i Svenska Akademien gå in på: http://www.svenskaakademien.se/LitiumInformation/site/page.asp?Page=1&IncPage=107&Destination=5

Jag kan bara konstatera att det är svårt med sådan här nutidshistoria, det var inte många namn jag själv gissade rätt; Horace Engdahl, Peter Englund, Pär Westerberg, Torgny Lindgren, Kristina Lugn, Birgitta Trotzig, Ulf Linde och Kerstin Ekman.

Inga kommentarer: