söndag 19 augusti 2007

Damernas trådlösa taxi

Läste i DN en artikel om tjejtaxi i Iran. Detta vore väl något vi skulle applicera även här hemma i Sverige.

Det handlar i stort om att ett taxiföretag startas med enbart kvinnliga chaufförer, vilket innebär att man slår två flugor i samma smäll, kvinnor kan färdas genom stan utan att riskera att bli våldtagna av manliga förare samt att hundratals kvinnor kommer ut på arbetsmarknaden.

Jag tycker detta är strålande. Det har ju funnits tjejtaxa i Stockholm i alla fall men den tror jag till och med har tagits bort med tanke på jämställdheten. I Iran är det så att inga passagerare av mankön göre sig besvär i bilar som tillhör damernas trådlösa taxi, undantaget pojkar under tolv år eller i mammas sällskap.

I Iran är marknaden enorm. Det dagliga antalet taxifärder i Teheran beräknas till hundratusentals, och en stor del av resernärerna är kvinnor. Firman i Teheran, som ägs av en man Mohsen Orouji, tillika VD, har hittills anställt 30 kvinniliga förare, men räknar med att inom några veckor kommer de att vara 300. Med tanke på namnet på taxibolaget borde firman ha en kvinna som VD, vilket säkert också kommer att ske inom ett år tror Mohsen, "med tanke på att det mesta här görs redan av kvinnor, de arbetar ju bättre och mer samvetsgrant än män", slut citat.

Jag tror detta är helt applicerbart även hos oss, frågan är bara vem tar initiativet?!

Inga kommentarer: