tisdag 29 september 2009

Första frostnatten 2009

I natt har varit den första frostnatten för 2009, i alla fall här i Småland. Visserligen var det frost i går morse också, men då hade det regnat på natten och därefter frusit på. Till skillnad mot igår kväll då temperaturen redan hade krupit ner mot 0-gradigt när jag var ute och kvällsrastade Quinta.
Så nu är sommaren definitivt slut för denna gång och till helgen blir det väl att plocka in utemöblerna och frostskydda krukorna bland annat. Det känns alltid lite sorgligt, men hösten kan ju vara helt underbar med "högt i tak", sol och färgsprakande natur. Den kan också vara ooliidliig,.. men det är inte ens värt att kommentera här.
För min del tycker jag det är viktigt att ha några projekt för att få lite energi i denna mörka tid. Därför är ett av mina höstprojekt är att plantera en havtorn, eller snarare två stycken, en hon- och en hanplanta krävs för att det ska kunna bli några bär. Så till nästa höst hoppas jag kunna skörda frukterna och göra t ex saft, vilket ska vara en riktig vitaminbomb och rikt på antioxidanter, som förhoppningsvis ger mig massor av energi så jag inte behöver så många projekt hösten 2010.
Det blir lättare, eller känns i alla fall lättare, om man lyckas hitta en gnutta positivt i de små sakerna.
HA EN SKÖN HÖSTDAG !

söndag 27 september 2009

Årets första trattisar

Idag är jag dunderförkyld (vanlig hederlig bondförkylning, ingen svininfluensa här inte) men det hindrade mig inte från att följa med ut i skogen, och belöningen lät inte vänta på sig.
Det känns som det är ganska torrt i naturen så på några av våra ställen vi normalt brukar kunna skörda ganska rikligt stod det bara någon enstaka liten stackare och väntade på att bli plockad. Men si det gjorde vi inte, utan hoppas nu på lite regn och att hans eller hennes vänner också ska orka växa sig upp genom mossan lagom till nästa helg så vi kan få lägga dem allesammans i svampkorgen då istället.

En sak är i alla fall säker och det är att till förrätt i dag blir det varsin smörstekt trattkantarellsmörgås.

söndag 20 september 2009

Aliens på Björkhaga

I sommar har Peter återigen snickrat, dels gjorde han ett jättefint skåp till den fula gröna soptunnan. Den har retat gallfeber på oss i snart 9 år och förstört hela intrycket av huset så det var med glädje jag målade hela skapelsen grå här i augusti. Nu smälter allt ihop väldigt bra.

Därefter gjorde han två växtstöd, som även de målats gråa. De känns i dagsläget lite grann som utomjordingar, men det är förmodligen för att inga växter hunnit växa upp på dem ännu. Skulle tro att de till nästa sommar kommer komma till sin fulla rätt.

Vi ska också försöka komma på hur vi ska lyckas sätta belysning i dem, som det är nu lyser de i sju sekunder precis när mörkret lagt sig, något som faktiskt ingen på denna jord har lycka att uppleva, helt otroligt i sig i och för sig. Men tanken framöver är att dessa utomjordingar dels ska fungera som växtstöd och dels ska lysa upp trädgården nattetid.

söndag 13 september 2009

Årliga kräftskivan

I fredags var det återigen dags för Kvinnliga Bokakademins årliga kräftskiva på skolan i Kristdala. I år deltog sju akademiledamöter, dock saknades Karin men vi förnam henne via servetterna med snapsvisor hon bidrog med. Det var gott om champagne, smörgåstårta, hemmagjord snaps, kräftor, hattar, vitt vin, haklappar, ostar, rabarberparfait, grådask och kaffeblask samt därtill visor och historier. Ullas klassiker "jag kan inte släcka ut ljuset" och "det är gratis" skrattar vi lika gott åt nu som första gången vi hörde dem för fyra år sedan.
I år fick vi sova i en av lektionssalarna, vilket var helt OK, kanske lika bra det, då slapp vi irra ut på vägarna för att ta oss till Stjärneberg mitt i natten.
På söndagen vaknade vi till liv vid morgontoaletten då det bara fanns kallvatten att svabba sig i. Därefter bjöds vi på en fantastisk frukost i Hökfors med bland annat lax och ål.
Efter detta var det dags för hemfärd och jag lyckades inte trycka in HEM på bilens GPS vilket innebar att vi fyra kvinnor lyckades ha olika uppfattning vid ett antal tillfällen om vilken väg vi skulle välja för att komma hem. Jag är fortfarande förundrad att vi kom hem och så tidigt. Men nu vet vi ju till nästa år hur vi ska köra! ..... eller?.