lördag 29 mars 2008

Nationalbastudagen den 14 juni

För att värna om nyttan med bastubadandet och dess kultur har vi gått med i Svenska Bastuakademien. Så den 14 juni ska vi fira Nationalbastudagen här på Björkhaga i alla fall, antingen i bastun vid sjön eller också uppe i stora huset.

Ett hälsosamt bastubadande är inte medicinskt farligt utan snarare avkopplande både för kropp och själ. Det ska helst pågå under flera timmar med att bada, duscha, vila, basta, duscha, äta, vila, basta och duscha. Vet inte om vi har tid för detta men det kanske det är värt att prova någon gång i alla fall.

Vad jag förstår när jag läser deras stadgar och olika artiklar ska man njuta och respektera mötet i bastun med grundelementen, jord, eld, luft och vatten och inte börja med att ösa vatten på heta stenar utan först då man blivit varm och börjat svettas inifrån och visa hänsyn genom att det är ingen bedrift att jaga upp värmen så ingen kan vistas i den olidligt heta bastun. Ett annat bra råd är att ljummet vatten är den bästa drycken att inleda ett bastubad med då kallt vatten kräver mycket energi och gör en trött.

Devisen i Bastuakademien lyder:
I BASTUN RÅDER SANNINGEN - IN SAUNA VERITAS, och det kan man ju hålla med om, jag minns ju hur mycket sanningar som berättades när vi var med i Kullaviks Badklubb och vi kvinnor fick sitta bakom skynket i samma bastu som herrarna. Oj oj oj där fick man höra mycket, nästan så öronen trillade av.

Länken till Svenska Bastuakademien för den som är intresserad är: http://www.bastuakademien.se/ , men för att komma åt all information, skrönor, tips, shop, nyhetsbrev, frågor och svar, bastubyggen, medlemsforum, osv måste man bli medlem för 200 kronor per år, vilket jag kan rekommendera.

fredag 28 mars 2008

Inför nästa år

Nu har jag hittat ytterligare en favorit som jag tror är nåt att satsa på inför 2009. Jag tycker precis som den som öppnade denna site att det är svårt att hitta en almanacka som passar en själv. Det går ofta till överdrift, almanack för ett skönare liv, hockeyfantasten, hästvännen, trädgårdsälskaren, tjejkalendern osv. Men nu finns det en helt personlig almanacka man kan beställa på nätet, se vidare på http://www.personligalmanacka.se/. Du kan gör den helt personlig genom att välja omslag i egen design med namn, slogan eller vad som faller dig in, timplan och veckoplanering i olika färger, välj vilket datumomfång som passar dig, veckans att göra/lista/idé, dagliga grejer såsom väder, dagens mat, olika personliga grafer (t ex veckans humör), jobb, träning, namnsdagar, telefon och adresser, månadsrapporter, yes name it vad du själv önskar. En fiffig gummisnodd håller ihop alltihop och naturligtvis finns det en speciallinjal som bokmärke. Till det facila priset av 275 med leverans inom två veckor efter betalning. Den som fick idén med den personliga almanackan (eller snarare det var hennes make som fick idén och startade försäljningen) har en egen blogg som är lite mysig - passar mig i alla fall: http://pysselpinglan.blogg.se/091106203150_almanackor.html.

Miljömedvetande i kombination med kommande födelsedag

En sak jag funderat på länge är detta slarv att alltid köpa en plastkasse varje gång man är och handlar. Visserligen är den bra att ha till soppåse men det är nog i längden bättre att köpa påsar på rulle för den saken, både billigare och miljövänligare.

Så min "vill-ha-pryl" för tillfället är en Carrybag från Reisenthel, se vidare på länken http://www.reisenthel-shop.de/index.php
mycket praktisk väska som fälls ihop till ett platt paket när man inte använder den, kan alltid ligga i bilen. Den finns i massor av olika tyger flora, barock, folklore, artdeco, points, bronze och naturligtvis i alla tänkbara enfärgade tyger. Som vanligt är det lika svårt att välja, det är ju alltid lite kul med färg men det klassiska hör ju till favoriterna också, men jag är inte så orolig ........ för Peter jag tror du lyckas även denna gång.

måndag 24 mars 2008

Min nya passion

Har förmodligen äntligen lyckats hitta någonting som gör att jag kan försöka få ordning på fettet som helt fräckt lägger sig som kuddar runt midjan. Påhoppet började ordentligt i höstas efter vår NewYork resa och en ihärdig förkylning som aldrig gav sig. Sedan dess har flera kilon lagt sig där och de är lögn i "h-vete" att bli av med bara genom promenader. Tog därför tag i
mig själv efter jul och nyår och anmälde mig på Nordic Club i Värnamo, http://www.varnamo.nordicclub.se/, och detta är inget nyårslöfte jag lovar, det ska gå denna gång. Har haft en liten downperiod på grund av saker som skett i min omgivning men nu tar jag tag i detta igen, behöver det förmodligen just nu bättre än någonsin.
Det är just Spinningen som jag har förälskat mig i, det är så himla roligt men jag ska försöka boka in några andra pass också såsom Core, Bodypump och Bodystep också.
Jag känner att jag skulle kunna gå på detta varje dag men kroppen behöver ju vila också så vissa dagar får det räcka med lunchpromenaden tillsammans med Anja och alla promenader med Quinta. Nu börjar det ju vara ljust på kvällarna när man kommer hem så det är nog dags för Lerdalapromenaderna här framöver också. Ska nog plocka fram stegräknaren vilken blir ett ytterligare tävlingsmoment.
Förhoppningsvis försvinner kuddarna runt midjan här framåt våren det ska bli skönt.

söndag 23 mars 2008

Long time no see av både bloggande och Kristin

Nu är det Annandag Påsk och det har varit en jättemysig helg. På skärtorsdagen jobbade jag halvdag som sig bör. Därefter hem för att dricka en kopp kaffe med färsk ostsmörgås. Quinta och jag tog en promenad på golfbanan så hon fick springa av sig
rejält. Efter det påskstädning av huset och som pricken över i:et ett spinningpass. När jag kom hem efter det hade Peter hällt upp en välbehövlig whisky åt mig och gjort en fantastisk pastarätt med ugnsbakad tapenaderullad hel fläskkarré till.

På långfredagen kom Kristin vid 12-tiden med tåget från Lund. Inhandlande av diverse påskgodis och påskmust skedde och därefter började det stora intaget av detsamma, samtidigt som vi ägnade oss åt kopiering av bilder och musik till vår "NAS". På kvällen bjöd Peter på ugnsstekt laxsida täckt med cremefraiche/hackad dill. Det blev en ganska tidig kväll då Kristin hade gått och lagt sig vid 5-tiden på morgonen.

Påskafton började för min del med ett 60-minuters Äggstra spinningpass kl 09.30, en bra start på dagen. Kristin och jag sprang lite på stan på eftermiddagen och därefter hem för ombyte och påskmiddag tillsammans med Rudolf och Eva. Traditionsenligt med påskalamm, potatisgratäng och gräddsås naturligtvis, före det en tallrik med sill, ägg och lax och tillbehör såsom snaps och starköl. Som efterrätt babybananer, grädde och färska hallon. Mums mums!

På påskdagen som var en fantastiskt fin solig vinterdag blev det utflykt till Toftaholm Herrgård. Där var det påskpyntat och de skulle precis servera sin påskbuffé men vi fick ändå inta vårt kaffe med dopp i lobbyn.

När vi kom hem därifrån tog jag och Quinta en rejäl promenad på 1½-timme på nya delen av golfbanan. Samma känsla infann sig som när jag var liten och firade påsk uppe i svenska fjällen. Peter och Kristin satt hemma och bloggade resp facebookade.

Kristin tog tåget kl 17.57 tillbaka till Lund och då infann sig det där märkliga lugnet som alltid kommer när man haft besök, vi sitter bara i varsin fåtölj och glor och orkar nästan inte prata ens en gång. Så det blev en ganska tidig kväll efter hemmagjord restpyttipanna, vilken alltid blir god.

Nu är det som sagt Annandag Påsk och snön bara vräker ner så jag känner mig ganska nöjd att jag bokat ett Spinningpass kl 16:45 för då kan jag med gott samvete sätta mig i fåtöljen i biblioteket och läsa en god bok tills dess.