lördag 13 oktober 2007

Vinterförvaring av sommaren

Då var vi här igen, tiden från sommaren tog slut har gått så fort, eller också är det så att jag trodde sommaren som försvann skulle komma tillbaka men det gjorde den inte, däremot fick vi lite Indian Summer förra och föregående vecka. Tisdag morgon denna vecka var underbar med -0-grader som gick över i en fantastisk dag med högt i tak. En sådan dag ska man egentligen ta semester och ägna hela dagen åt att vara ute.

Idag har jag i alla fall ägnat åt att vara ute i stort sett hela dagen förutom en lång härlig frukost med tidningsläsning och som slutkläm på alltihop lördagskorsordet. Det har varit inflyttning av alla utemöbler och rosenkrukor till lilla huset på tomten och rensning av trädgårdsbänken till sin specialbyggda vinterhylla. Nu återstår att se hur mycket som går att rädda till första vårsolen 2008. Morgondagen ska ägnas åt rabattvård, jordvändning och kupning runt alla rosenbuskar samt plantering av lökar
och lite vinterplantering i utekrukorna. Jag tycker det är en härlig tid detta också, det är väl det som är charmen med våra årstider.
När Peter och jag var i Wien i våras så såg vi för första gången röda kastanjer som vi blev så förtjusta i och därför har jag beställt en röd kastanj som förhoppningsvis kommer att planteras nu i början av november vid stenrösrabatten. Eftersom den odlas på rot så är det bara bra att den planteras ganska sent på säsongen. Jag förmodar den kommer vara ganska stor eftersom den då har lättare att klara sig även i vårt klimat. Läste idag att röd kastanj är bra mot räddhågsenhet.


måndag 8 oktober 2007

Kristin på långhelgsbesök


Nu i helgen, eller rättare sagt i torsdags kväll, kom Kristin på visit igen och det är alltid lika kul. Hon hade hyrt en liten bil för 259:- dygnet inkl 10 mil. Jag var ju så flott och tänkte att jag skulle tanka bilen åt henne när hon åkte tillbaka men det visade sig att hon kört från Lund till Värnamo på 10 liter så det blev inte vidare generöst med den saken.

På torsdagkvällen hämtade vi Peter och åt lite pasta, det blev en ganska tidig kväll för jag skulle ju jobba på fredagen. Kristin sysselsatte sig väl förmodligen när Peter hade sina telefonmöten och de kom och hämtade mig på fredageftermiddagen. Kristin och jag tog en promenad runt golfbanan innan middagen och sen satt vi och diskuterade hela kvällen vid middagsbordet tills vi gick och la oss vid halv 1-tiden. Jättekul. På lördagen var vi uppe vid 9-tiden allihop och efter frukost med tidningsläsning skyndade Kristin och jag in till stan. Vi sprang in och ut i alla affärer och av och på med kläder, men inget passade förutom en regnjacka Kristin hittade på H&M. Efter några timmars jagande och intagande av macka med kycklingröra åkte vi, läs jag, tomhänta hem. Peter var inte hemma då han spelade Ryder Cup på eftermiddagen. Kristin och Peter fick återigen roa sig själva då jag skulle på Ladies Night i Jönköping på kvällen.

På söndagen var vi återigen uppe vid 9-tiden och åt gemensam frukost och därefter lite persedelvård, då både Peter och Kristin hade väskorna fulla av smutstvättt. Lars och Marie kom förbi och fikade vid 11-tiden, och fick smaka Kristins nybakade muffins. Efter det tog Kristin och jag en liten sightseeing med bilen, bland annat åkte vi förbi

Café Herrestad vid Herrestadsjön, ett populärt ställe på sommaren då de har eget hembageri (hade naturligtvis inte öppet nu, men kul att se i alla fall) därefter åkte vi till Herrestad Bed & Breakfast, http://www.herrestadvandrarhem.se/ som ägs av Jonas och Ann-Sofie Thern. Är säkert också väldigt fint på sommaren.

Sen styrde vi kosan mot Smålänningen i Bredaryd där jag köpte lite vårlökar och Kristin en modetidning. Sedan hem, jag gick en promenad runt golfbanan igen, Kristin tittade på slutet av en film från kvällen innan och Peter monterade färdigt Webergrillen och så småningom middag bestående av lövbiffsrullader med potatisgratäng och Kristins specialefterrätt Gino. Jättegott!


Så fort går en helg, även om den kändes förhållandevis lång.

Ladies Night

I lördags den 6 oktober var det dags för Ladies Night i Kinnarps Arena, Jönköping. Petra och jag tog tåget från Värnamo och Maria hoppade på i Skillingaryd. Det var i stort sett bara kvinnor på hela tåget och många hade nog lite förstärkning med sig så det var ett himla tjattrande. När vi så kom till Jönköping kunde vi konstatera att hela staden bara bestod av kvinnor denna kväll. Vi traskade iväg till Anna Gretas rum & Kök , http://www.annagretas.se/ där vi skulle träffa Marie. Gissa vad det var för klientel på denna underbara tapas-restaurant, jo enbart kvinnor. Hur som helst fick vi välja 4-5 tapas från en meny med ca 25 olika alternativ. Det var inte helt lätt att välja men som vanligt var det gott vad man än tog. Jag tog marinerade lammracks, vitlöksbröd, melon och fetaost med balsamico, friterade tortillaflöjter fyllda med kyckling, cheddar och mozzarella, honungsglaserad manchegoost med röd pesto. Allt var jättegott och till det lite rött vin. Kunde inte vara bättre. Vi lämnade stället vid 20-tiden då showen började på Kinnarps kl 21.00.
Det var en märklig känsla att sitta på läktaren och titta ner på ett hav av dukade bord och enbart kvinnor i denna arena som normalt är så macho. Prick 21.00 började showen som höll på i 1½ timme i ett makalöst tempo. Det blev mycket skratt så ögonen rann och all mascara försvann. Martin Stenmarck, Kjell Bergqvist och Michael Tornving var en härlig kombination, de kompletterade verkligen varann, se vidare på http://www.ladiesonly.se/. Helt klart värt varenda öre, kan verkligen rekommenderas för den som vill ha underhållning och är kvinna. Efter showen trängdes vi med 5.000 andra kvinnor för att få en t-shirt som ingick i biljettpriset, vad jag nu ska med den till då den var i storlek small, vilket jag inte kunnat ha sedan jag var 7 år gammal. Privatchauffören Peter kom och hämtade oss för transport hem till dörren av oss tre utsocknes kvinnor, vilket tog sin lilla stund.

onsdag 3 oktober 2007

Keep walking

Vi har anmält oss till Korpens Stegtävling på jobbet. Den pågår hela oktober och vi har även anmält oss till tävlingen i april 2008. Detta sporrar mig, jag går ju i snitt runt 6.000 steg på jobbet varje dag, till skillnad mot vissa av mina arbetskamrater som kommer upp i endast 1.300, vilket för mig är fullständigt ofattbart. Jag måste emellanåt lämna rummet för att fylla på min energi, med att se lite annat folk och växla några ord i korridoren. Och i och med det fylls ju även stegen på i stegräknaren.
Eftersom jag har Quinta är jag ju "tvungen" att gå ut ett antal gånger per dag vilket ger ytterligare ca 6.000 steg, så mitt genomsnitt per dag är ca 12.000 steg, vilket gjorde att jag idag låg på plats 2.461 av ca 12.400 deltagare. Det känner jag mig ganska nöjd med, men det är ju ingen siffra/plats som är konstant utan den får jag ju kämpa om varje dag, och det är detta som triggar mig att gå ännu mer, typ Lerdala runt tror jag
Gatan heter Stora Steget
gav ca 7.000 steg och golfbanan "runt" (promenadstråket) gav ca 4.500 steg. Problemet nu är att det blir mörkt så fort så jag hinner nästan inte Lerdala runt på vardagkvällarna men det får bli desto mer på helgen.

Proton Walkers lär inte vinna nåt lagpris men vi vinner i gengäld mer gemenskap vilket är mycket mer värt.

tisdag 2 oktober 2007

Mamma och pappa och svampförväntningar

I förra helgen var mamma och pappa på besök igen. När vi bestämde att de skulle komma slängde jag ur mig att det vore väl kul om Peter kunde ta med pappa ut i skogen och plocka lite svamp, det var ju ganska många år sedan han var ute i skogen på det sättet. Pappa nappade till 100 procent. Med tanke på det fantastiska svampår som 2007 är fanns ju alla chanser att det skulle bli napp också. Så de åkte ut med varsin tom svampkorg och kom tillbaka några timmar senare med korgar överfulla med trattkantareller. Så det blev en hel del att kunna plocka fram ur frysen i Helsingborg i vinter också.
Det roliga med allt detta var att dagen efter skulle vi gå ut en liten promenad för det var så himla fint väder. Målet var ner till Sandéns i Kratten och tillbaka upp till Bengtsbo, en sträcka på några hundra meter. På denna lilla promenad lyckades vi hitta så mycket kantareller att det räckte till fyra överdådiga svampmackor och ytterligare lite till frysen i Helsingborg. Fullständigt ofattbart, min pappa var lycklig som ett barn, han hade aldrig sett sådana mattor med kantareller i hela sitt liv, och han är ändå nästan 90 år.