söndag 30 november 2008

Första advent

Idag är det den första advent och det är ju alltid början på en ganska mysig period.
Ljusstakarna har kommit upp i fönstren och utebelysning har satts i granar, rhododendron och tujor både i rabatterna och urnorna. Det blev riktigt fint måste jag säga.
Inne har jag planterat tazetter i glasbyttor med vita stenar alternativt grönmossa samt i krukan från Waldemarsudde har jag satt hyacinter, blåbärsris och mossa och i biblioteket pryder en stor azalea urnan i fönstret.
Det första ljuset i "adventsljusstaken" som består av fyra vitkalkade krukor med blockljus, grönmossa och lite julpynt lyste upp riktigt fint i grådiset i morse. Nu är det bara glöggen som saknas för att den här dagen ska bli komplett.

lördag 29 november 2008

Hundar behöver mental motion

I torsdags kväll var jag på en föreläsning på Folkhögskolan och lyssnade på Marie Hansson då hon pratade och även visade på sina egna hundar Zoe, Whoopi och Fiona om hur viktigt det är att ens käraste vän får mental motion. Hunden bör få åtminstone minst 2 timmars motion i form av promenader och 2 timmars mental motion per dygn. Som ni förstår fick jag och övriga som satt där naturligtvis massor av dåligt samvete så nu har det blivit levergodisletning och toalettrullesgömning för fulla muggar.
Hon belyste att hunden ska vara en kompis och vän vilket vi får genom vetskap om hundens beteende och vår respekt för den.
Jag tror många hundar idag är uttråkade vilket också gör att de hittar på en massa egna hundaktiviteter såsom att bita och riva sönder saker, flytta runt och riva ner saker. Det var väldigt nyttigt att lyssna på Marie för jag kom ihåg en massa saker som jag faktiskt hört och även praktiserat tidigare men glömt bort, att hela tiden lära hunden en massa stora och små saker för att den ska vara stimulerad, såsom plocka upp skräp, krypa, ruska, balansera på stockar, fundera ut vägen för att komma åt godis utlagt på en hög sten, få ut godis ur aktivitetsbollen, osv, det viktiga är ju hela tiden att lära den, inte att nå målet att den lärt sig. Så från och med nu blir det andra bullar med Quinta, här ska ta mig sjutton inte bli en lugn stund.
Här är länken till hennes olika böcker hon skrivit; www.jycke-tryck.se.

söndag 23 november 2008

Första snön

Igår morse när vi vaknade hade årets första snö kommit och lagts sig knappt förnimbar på marken. Det var faktiskt så att Quinta och jag kände lite julkänsla vid den tidiga morgonpromenaden innan dagsljuset bröt igenom. Och det är ju inte så konstigt i och för sig eftersom jag kan konstatera att det är 1:a advent till helgen som kommer. Den här helgen har i och med det bestått av lite planering; köp av nya ljusslingor till buskar och tallriskrukor utomhus, ljus till "adventskrukorna" och funderingar kring vilka adventsblommor som ska inköpas i år, typ tazetter och några vita azaleor samt jularrangemang både till oss och Rudolf. Sedan tidigare har jag ju planterat amaryllis som växer sakta men säkert, risken är väl att de börjar blomma innan jul, men på samma gång är det helt OK då får vi glädja oss med dem ytterligare. Det är ju ofta nu man vill börja gotta sig av det som ska komma och inte efter jul.
Peter, Quinta och jag har varit ute och njutit av det fantastiska vädret idag, sol och -2 grader. Helt perfekt.

söndag 9 november 2008

Skapande av maskeradbalskreation

Kristin har varit på besök igen och denna gång framförallt för att använda vår symaskin för att sy en maskeradbalskomposition till nästa helg. Här kan man snacka om att man tager vad man haver, men naturligtvis krävs det också en massa fantasi för att det ska bli något.
Som grund använde vi ett grönt lakan, en gammaldags spetsgardin och en blus från H&M. Från början hade Kristin tänkt sig en kjol och därtill en korsett i svart eller benvitt och på huvudet ett diadem med svart flor och lite murgröna, men allteftersom hon sydde förändrades också idéerna.
Och se vad det blev, en helt fantastisk skapelse som ingen människa kan tro att hon sytt själv. Lakanet blev till kjol och och även tvinnade remsor av detsamma blev utsmyckning runt blusen upptill, där krage och översta delen av blusen klippts bort. På nederdelen av blusen och ärmarna syddes spetsen på. En del av hemligheten är nog de två toalettrullarna vi använt också, men det får ni lista ut själva var de sitter.
Hoppas nu kvällen blir lyckad och minst lika kul som vi hade när vi skapade detta.

Bokens dag

Igår eftermiddag var det Bokens Dag här i Värnamo för 9:e gången men för min del var det första gången gillt. Det var en mycket givande eftermiddag där fem olika författare presenterade sig själva och sin bok.
Författarna var Åsa Larsson, Maria Ernestam, Erik Anderson, Carina Burman och Karin Thunberg, se även bifogad länk
http://www.varnamo.se/bokensdag.
Det var väl egentligen bara Åsa Larsson och Karin Thunberg jag hade hört talas om innan jag gick dit men som sagt övriga blev en glad överraskning också.
Åsa Larsson startade med att berätta om sin bakgrund i Kiruna och läste ur sin senaste bok "
Till dess din vrede upphör". Jag har läst någon av hennes tidigare deckare och på nytt får man följa kammaråklagare Rebecka Martinsson.
Därefter var det dags för Maria Ernestam som berättade om sitt liv, gift med en tysk, varit många somrar i Frillesås där hon fick inspiration till sin nya bok "Alltid hos dig" som leder oss tillbaka till en familjs förflutna med start 1916 i Mombasa.
Efter det var det Erik Andersson som läste ur sitt västgötaepos "Den larmande hopens dal", inte alls min stil men det passar säkert andra.
Så var det dags för paus med kaffe och kanelbulle och boksignering av respektive författare.
Efter pausen var det dags för Carina Burman, litteraturforskare och docent, som skrivit en del biografier bl a om Fredrika Bremer. Boken hon presenterade nu heter "Hästen från Porten" och handlar om
författarinnan Euthanasia Bondeson på nya äventyr.
Sist men inte minst var det
Karin Thunbergs tur, en mycket fängslande person att lyssna på och som hade mycket tänkvärt att säga. "En dag ska jag berätta om mamma" heter hennes senaste bok som på nytt skildrar skeenden i hennes eget liv, eller snarare om vad mammor överför till sina döttrar och konsekvenserna därav.
Bokens dag har för mig redan efter bara en eftermiddag blivit en given tradition. Så redan nu ser jag fram emot nästa år, som dessutom blir 10 års jubileum.

onsdag 5 november 2008

Nya hyresgäster

Nu har vi fått ett antal nya hyresgäster som flyttat in i ett av uthusen på tomten. Man kanske inte kan kalla det flyttat in utan snarare kommer på blixtvisit för att äta en snabbmåltid, typ fåglarnas McDonalds eller Burger King. Skulle tro att solrosfrön som vi bjuder på nog är som McDonalds (kommentar: det är min favorit). Det är helt otroligt vad glupska de är, jag får fylla på hus och plaströr minst en gång om dagen. Talgbollarna har de ratat än så länge men det kommer väl snart någon glupsk varelse som gillar dem också (kommentar: det kanske är det som är som Burger King?!).
Gästerna är av skiftande slag såsom gråsparvar, talgoxar, bofinkar och trastar, nu väntar vi bara på att några domherrar ska anlända också.
Det är mycket rogivande och roligt att se deras aktivitet och vi får hoppas att vi inte skämmer bort dem så de inte överlever om vi får förhinder att ha öppet någon längre tid. Men de hittar väl i nödfall till sin form av Max kanske, vem vet.

söndag 2 november 2008

Vintern i antågande

I morse när vi vaknade var det -5 grader och helt fantastiskt vackert. Då var det skönt att ha den gamla vita dunkappan som säkert har 20 år på nacken när Quinta och jag skulle gå på morgonpromenaden.

En annan sak som hör den här tiden till är leveransen av lammkött som i år kommer att ske i eftermiddag. Igår satte vi därför i oss i stort sett det sista lammköttet från 2007 och det blev en lammsadel kryddad med örter i sällskap av ugnspotatis och Maries getoströra, vilket visade sig bli en riktig kulinarisk upplevelse.
Nu ska vi ut och njuta av den fantastiska dagen och därefter bär det av till Lisa i Hunnavik.