söndag 27 december 2009

Vinter 2009

Bättre sent än aldrig heter det ju.
Förra året skrev jag på bloggen om att jag såg fram emot Vinter-programmen men lyckades inte lyssna på ett enda av dem.
Men i år har det däremot blivit av, visserligen av en händelse att jag lyckades knäppa på P1 precis i rätt tid, men ändock.
Väldigt rogivande, tänkvärt och mysigt; de jag lyssnat på hittills är Hans Rosenfeldt, Sarah Dawn Finer och idag Stefan Einhorn och i morgon är det Monika Ahlberg som jag ser (hör!) fram emot.
Övriga är Lars Gustafsson, Elsie Johansson, Bodil Jönsson, Johann Neumann, Sofi Fahrman och Alexandra Coelho Ahndoril.

lördag 26 december 2009

Den kortvariga glädjen av den ståtliga amaryllisen

När vi var på Julmarknaden i Huseby i slutet av november köpte jag en vit amaryllislök.
Den har varit helt enorm med tre stänglar och fyra respektive tre blommor på två av dem och den tredje precis på väg att börja blomma. Jag har njutit av detta och samtidigt sett att det sett väldigt rangligt ut, men inget gjort åt det naturligtvis.
Så när jag vaknade juldags morgon
så låg självfallet alltihop på biblioteksgolvet.
Varför är det samma visa varje gång, varför måste allting man förutspår ska ske hinna inträffa innan man reagerar.
Den här gången handlade det ju bara om några amaryllisar så det var ju ingen större skada skedd men nästa gång är det kanske något mer allvarligt.

För att återgå till det lilla lade jag alla blommorna på ett fat så vi har ändå kunnat glädja oss av dem som dekoration på bordet i matsalen.

torsdag 24 december 2009

Nu är det jul igen

Efter allt julpysslande kom den andra belöningen kl 13.00 idag, och det var som traditionen bjuder dopp i grytan hos Rudolf.
Den första belöningen (som jag skulle skrivit om igår) var naturligtvis en rejäl skiva av den nygriljerade skinkan på en hårdbrödmacka med en Aalborg och en god öl därtill. MUMS.
På promenaden idag träffade jag på två golfare som spelat några hål med en bandyboll, eftersom det är så mycket snö måste det vara något lätt och samtidigt på andra sidan vägen var det en som åkte längdskidor. Snacka om kontraster.
Julaftonen fortsätter - men det är inte lika säkert fortsättning följer här.
GOD JUL

måndag 14 december 2009

Julmarknad i Hamburg

Förhoppningsvis har vi skapat en ny tradition i år och det är att åka och fira att snart är det jul tillsammans med Peter och Lisa.
I år, för första gången alltså, gick turen till Hamburg. Och det måste jag säga var ett mycket bra val, även om det blev lite för lite minisemester, vi åkte bil två dagar och var i Hamburg en dag. Lite fel när man tänker efter, så nästa år får det nog bli fyra dagar i alla fall, två dagar resa och två dagar njutning på plats.
Det var en perfekt julstad, massor av olika julmarknader; på Rådhusplatsen, i Hamnen och på Huvudgatan och dessutom alla affärer typ Karstadt, Alsterhaus och alla Affärspassager som var öppna från tidig morgon till sen kväll. Så den som inte hittar julklappar här lär inte hitta några hemma heller.
Vi hann naturligtvis även med att äta och första kvällen blev det lite havsinspirerad mat på Restaurang Schifferbörse (genuint tysk) och den andra kvällen varsina rejäla stekar på Block House, med uppstart båda dagarna på Paulaner med en pils och en klarer, förutom min Peter som beställde två alkolholfria öl, vilket gjorde att de kom ihåg oss dag två.
Det har varit tre jättemysiga dagar som fått mig att varva ner (sov till kl 9 varje morgon) vilket verkligen behövdes inför årets sista julbord som serveras denna vecka.

måndag 7 december 2009

Julpyssel

Som jag nämnt tidigare har det i år blivit mycket med pysslandet och nu till helgen resulterade det i följande installation på den öppna spisen. Dessutom kom den fina vita tomten äntligen till sin rätt.
Grunden till allt detta är nog att jag i höstas målade vårt gamla tyska furuskåp mörkbrunt vilket innebar att kombinationen tillsammans med rött och grönt kom av sig, och det blev istället mer naturligt med guld och grönt.
Visserligen tycker jag att det är viktigt att hålla kvar julens traditioner men lite förändring skadar nog inte, det är bara uppfriskande.

onsdag 2 december 2009

Andra frostnatten

Det är långt mellan frostnätterna i år, den förra var den 29 september, alltså lite mer än två månader sedan men så här såg det ut i morse när vi gick upp, och för den delen ser det likadant ut fortfarande. Jättevackert!
Så Rudolf, jag och Quinta har varit ute på långpromenad runt golfbanan, kylan håller i sig så det bet riktigt ordentligt i ansiktet.
Härligt, skönt att slippa allt det gråa och blöta även om det bara är för en dag.