torsdag 30 juli 2009

Är du lycklig nu

frågde Peter mig när jag hade varit ute efter regnet och plockat denna fantastiska bukett. Ja, är mitt svar, det är en sorts lycka detta också. Någonting jag odlat själv och som jag också kan njuta av precis hur mycket jag vill. Denna gång är det krasse, rosenmalva, ringblomma, rosor, luktärtor och hortensia.
Men alldeles någon timme innan jag plockade in detta kom den värsta regn-, orkan- och åsk/blixt-skur jag varit med om. Regnet stod i horisontell riktning och på en sekund var allting på porchen genomsurt om det inte redan blåst bort. Rudolf som hade altandörren öppen drabbades förmodligen av en lättare översvämning i vardagsrummet.

fredag 24 juli 2009

Trädgården och hälsan (skulle publicerats den 3 juli men hamnade istället i utkastlådan)

En väninna rekommenderade mig en artikel i serien Gröna Själar i onsdagens DN, om en kvinna (Annika Christenson) som drabbades av Ménières sjukdom och därmed blev sjukskriven på heltid men där Trädgården blev en läkande del av hennes liv, ja rent av bästa medicinen.
Det är något som jag verkligen tror på själv, just vad grävandet i myllan gör med en som människa, man mår så himla bra av det och ens tankar och funderingar får en annan dimension.
När allt var som tyngst fick hon en kamera av sin man, för att kunna dokumentera vad som hände i trädgården där hon tillbringade mycket av sin tid, vilket också blev en ljusning i tillvaron. Hon såg sig själv i växterna och tog bilder på det som påminde om hur hon kände sig. Hon är idag så duktig på att hantera sin kamera att hon kan försörja sig som frilandsfotograf.
Jag blir så inspirerad av och full av beundran för denna kvinna. Kan hon så ska väl även jag kunna. Vad är skillnaden egentligen, förmodligen är det väl att hon vågar och jag sitter med för många "gremlings" på axlarna.
Hennes blogg heter Naturliga Ting, en liten inspirationskälla, om inte annat så för mig i alla fall.

Underbara Hydrangéa macrophýlla

Eller rättare sagt Hortensia.
Detta är en av mina favoritbuskar (som ni märker har jag många) men jag har alltid varit imponerad av de som lyckats med dessa blommor, och i år hör jag till de lyckliga själv. Hemligheten för min del har nog delvis varit att jag inte klippte ner den i höstas utan den fick stå där med sina fula vissna blommor. Sen har naturligtvis sommarens gynnsamma väder gjort att den verkligen trivs, mycket regn blandat med sol, så nåt positivt finns det ju uppenbarligen med allt detta regnande, dripp,dropp,dripp,dropp.

tisdag 14 juli 2009

Resultatet av en middagspromenad


Quinta och jag tog en promenad efter middagen till "mitt" alltid lika givande kantarellställe och detta blev resultatet.
Kommer i morgon att inmundigas tillsammans med omelett med kantarellost, stekt färskpotatis och prinskorvar. Mums, en riktig lyxmiddag.

fredag 3 juli 2009

Skön dag vid vattnet


Checklista for a Lazy Day on the Beach

Colorful Beach Towels in classic block stripes, Beach Bag with plenty of space, Comfy Espadrillos, Snacks and drinks, Tanning lotion, Easy reading, Sunglasses.

Vad mer kan man önska?
För ytterligare inspiration, gå in på Lexingtons hemsida.

torsdag 2 juli 2009

Rosens dag

Idag är det Rosens dag och det är den verkligen värd tycker jag.
En ros är något bland det vackraste som finns, så ljuv, så skör för vinden och samtidigt så tålig, så välväxt, så gracil, så balanserad, så enkel, så perfekt i sin färg, så förtjusande och så väldoftande.
Dagen instiftades förra året, år 2008, på Rosas namnsdag, vilket väl var ganska lämpligt.
Målsättningen är att öka intresset och kunskapen om rosor, vilket jag hoppas i alla fall några blivit attraherade av för man blir sannerligen påverkad av denna blomma vare sig man vill eller inte. Tänk bara alla vackra namn de har; Ingrid Bergman, Frühlingsmorgen, Schneewittchen, Tausendschön, Magnifica, Pimpinella, Summer Holiday, Frühlingsdoft, Frühlingsgold, Comtesse, Mozart, Cornelia, Scarlet, Robin Hood, Carmen, Sommerwind, Mme Boll, Peace, Astrid Lindgren, Maria Callas och min egen favorit Maiden's Blush.
Årets ros heter Ispahan och det är en väldigt starkt doftande buskros, påminner lite grann om min egen favorit.